NASA şi JAXA vor colabora pentru a trimite oamenii înapoi pe Lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia spaţială americană şi cea japoneză vor lucar împreună în proiectul Artemis, care are scopul de a trimite oamenii înapoi pe Lună până în 2024.

Un comunicat realizat de cele două agenţii notează că acestea împart o ”lungă istorie de cooperare puternică ... la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale şi în alte misiuni. Liderii celor două agenţii şi-au exprimat dorinţa de a extinde cooperarea tehnologică şi ştiinţifică dintre NASA şi JAXA pentru a progresa în ceea ce priveşte activităţile umane pe suprafaţa Lunii, până la o eventuală explorare umană a planetei Marte”.

NASA doreşte suportul agenţiei japoneze în special în ceea ce priveşte proiectul Lunar Gateway, care se referă la menţinerea unei nave spaţiale de mici dimensiuni în orbita Lunii, pentru ca transportul astronauţilor şi al proviziilor dintre Lună şi Pământ să fie facilitat. Într-un final, această navă ar putea servi ca o punte de legătură între planeta noastră şi Marte.

În schimb, NASA ar urma să susţină proiectul Smart Lander for Investigating the Moon (SLIM) al celor de la JAXA, care constă în crearea unui modul de aterizare lunar, capabil să recunoască zonele în care se află cratere pe suprafaţa satelitului natural, uşurând astfel semnificativ eventualele aterizări ale navelor.

Cele două agenţii ar putea colabora şi în cadrul unor misiuni viitoare, precum crearea unor rovere presurizate pentru transportul astronauţilor şi realizarea unor vehicule de transport către şi de pe suprafaţa Lunii.

NASA şi JAXA au colaborat şi în trecut, unul dintre proiectele comune constând în folosirea unei rachete japoneze pentru lansarea unui satelit care măsoară precipitaţiile la nivel global. În urma acestuia, oamenii de ştiinţă au putut realiza o hartă a precipitaţiilor cu ajutorul căreia pot prezice formarea unor uragane sau a altor evenimente meteo şi pot studia climatul global.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite