NASA a dat publicităţii noi filmări cu celebrul SR-71 Blackbird, cel mai rapid avion din istorie. Care este recordul de viteză VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Războiul Rece a obligat marile puteri ale lumii, SUA şi URSS să se angajeze într-o cursă feroce a înarmării. SR-71 Blckbird a rămas o relicvă a acelei perioade, iar NASA a publicat de curând o serie de clipuri video prin care putem vedea faimosul avion în acţiune.

Acum puţin timp, cei de la Lockheed Martin au dat câteva indicii conform cărora ar lucra la un avion hipersonic, SR-72, un succesor spiritual al modelului SR-71 Blackbird. Între timp, cei de la NASA au publicat două noi videoclipuri care arată legendarul avion în acţiune.

Construit în anii 1960, Blackbird rămâne, în continuare, cel mai rapid avion din lume (nu este luat în considerare X-15, care este propulsat de o rachetă şi nu de un motor clasic).

Designul pentru SR-71 a fost pus la punct în anii ’50, dar a fost ascuns până cel puţin un deceniu mai târziu. Avionul este capabil de a ajunge la vieze de Mach 3, atingând un record de viteză de 3.529,6 km/h. Altitudinea maximă la care poate zbura un asemenea avion este de aproape 26.000 de metri.

NASA Armstrong Flight Research Center a publicat două videoclipuri care arată viteza, versatilitatea şi puterea avioanelor despre care se credea că vor schimba viitorul aviaţiei.

Conform celor de la NASA, mai puţin de 20% din puterea necesară ca avionul să zboare cu Mach 3 se datorează motorului în sine. Datorită vitezelor mari, puterea era produsă de designul unic al motorului şi de conul care se putea mişca, aflat la vârful nacelei fiecărui motor. În astfel de condiţii, aerul care trece prin zona de admisie nu ajunge direct la motor, ci la sistemul de postcombustie şi la ejector, acţionând astfel ca un stratoreactor.

Lockheed Martin a construit doar 32 de SR-71 Blackbird, dar compania vrea să dezvolte proiectul cu un succesor, care ar fi în lucru de câteva decenii.

Avioanele SR-72 ar trebui să ajungă la viteze de peste 4.800 km/h, fiind folosite pentru situaţii de urgenţă, unde avionale ar trebui să ajungă cât mai repede

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite