Muritorii, mai aproape de “particula lui Dumnezeu”

Muritorii, mai aproape de “particula lui Dumnezeu”

O ilustrare digitală a coliziunilor care au loc în acceleratorul LHC. FOTO: Mediafax

Cercetătorii au o nouă dovadă că “particula lui Dumnezeu” există. Descoperirea a fost făcută la Tevatron, acceleratorul de particule din Statele Unite ale Americii. Acesta e un accelerator de particule asemănător celui de la Geneva și vestea a venit cu două zile înainte de conferința care va avea loc la CERN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Rezultatele de la Tevatron indică descoperirea unui boson Higss situat în aceeași regiune de masă ca cel identificat de LHC (Large Hadron Collider). Faptul că Tevatron și LHC folosesc metode diferite de cercetare, dar rezultatele lor sunt asemănătoare sporesc teoria existenței “particulei lui Dumnezeu”. Profesorul Stefan Soldner-Rembold, fizician la Universitatea Manchester (Marea Britanie), a declarat că un anunț făcut de CERN, susținut de datele de la Tevatron, ar mai lăsa foarte puține îndoieli în privința bosonului Higgs.

Descoperirile de la Tevatron reprezintă o analiză realizată pe baza ultimelor date colectate înainte ca acceleratorul să fie închis anul trecut. Acestea indică un semnal cu masa între 115 și 135 Gigaelectronvolți (GeV), valori între care se încadrează cel de 125 GeV identificat la LHC, în decembrie 2011.

Pentru ca descoperirea să fie sigură, puterea statistică trebuia să fie de 5 sigma, și nu de 2,9, ceea ce înseamnă o șansă de una la 550 ca rezultatul să fie fals. “Deși era necesară valoarea de 5 sigma pentru siguranță, este puțin probabil ca acele coliziuni de la Tevatron să fi imitat un semnal Higgs.”, a declarat Dmitri Denisov, purtător de cuvânt al Fermilab.

“Datele noastre sugerează descoperirea bosonului Higgs, dar le vom corela cu cele din Europa, de la LHC, pentru a fi siguri de descoperire”, a spus Rob Roser, purtător de cuvânt al experimentului CDF, preluat de The Telegraph.

Descoperirea acestei particule, propusă de Peter Higgs în 1964, ar demonstra existența Câmpului Higgs. Bosonul Higgs este o particulă elementară ipotetică din familia bosonilor, care se crede că face parte din mecanismul care conferă masă celorlalte particule elementare. În prezent, căutarea acestei particule se realizează cu ajutorul acceleratoarelor de particule, în special cu acceleratorul LHC, aflat sub comanda institutului de cercetare CERN, din Geneva, Elveția.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: