Motivul pentru care teoriile despre evoluţia omului modern sunt greşite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Evoluţia de la animal la om n-a fost uşoară sau rapidă, dar cu siguranţă n-a fost simplă. FOTO Reuters
Evoluţia de la animal la om n-a fost uşoară sau rapidă, dar cu siguranţă n-a fost simplă. FOTO Reuters

Oamenii au evoluat de-a lungul multor milenii, dar oamenii de ştiinţă au vrut să descopere acel moment care ne-a făcut ceea ce suntem. Sunt nenumărate teorii, dar toate sunt false dintr-un singur motiv.

Teoriile care susţin că omul modern a apărut într-un anumit moment istoric caută să fixeze acea perioadă când a pornit epoca Homo Sapiens Sapiens. Spre exemplu, antropologul Kenneth Oakley scria în 1944 că omul este special pentru că îşi construieşte unelte. El susţinea că ascuţirea beţelor şi pietrelor în scopul utilizării acestora pe post de unelte este o îndeletnicire întâlnită doar la oameni.

Teoria a fost dărâmată de antropologi moderni, care au demonstrat că şi cimpanzeii sculptează beţe. Apoi, a fost antropologul Glynn Isaac, care a descoperit dovezi conform cărora împărţirea hranei e esenţială. Totuşi, s-a descoperit că unele maimuţe făceau exact acelaşi lucru.

Multe dintre aceste teorii au meritul lor, dar şi aceeaşi prejudecată: că umanitatea poate fi definită printr-o singură trăsătură şi că un singur stadiu din evoluţie să fie un punct de cotitură în drumul către Homo Sapiens Sapiens.

Vezi toate teoriile care susţin că acestea au declanşat evoluţia spre omul modern de azi

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite