Adevăratul motiv al morţii lui Iuri Gagarin, primul om care a ieşit în spaţiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moartea astronautului Iuri Gagarin, primul om care a zburat în spaţiu, a stârnit numeroase controverse. 45 de ani mai târziu, mărturia unui coleg de breaslă ar putea pune capăt misterelor, potrivit The Verge.

Iuri Gagarin a murit pe 27 martie 1968, după ce avionul pe care îl pilota s-a prăbuşit la 190 de km de Moscova. În urma accidentului aviatic şi-a pierdut viaţa şi instructorul de zbor Vladimir Seryogin. Moartea lor ar fi fost provocată de către un alt pilot.

Gagarin şi Seryogin făceau o serie de teste cu un aparat de zbor MiG-15UTI. Autorităţile ruse au anunţat atunci că avionul s-a prăbuşit după ce piloţii ar fi încercat să evite un stol de gâşte sau un balon meteorologice.

Povestea a stârnit numeroase controverse şi a dat naştere multor teorii conspiraţioniste. Astfel, s-a vorbit despre asasinat, tentativă de sinucidere, chiar şi coliziune cu un OZN. Acum, aproape jumătate de secol mai târziu, misterele ce înconjoară moartea primului om care a zburat în spaţiu au fost spulberate de cosmonautul rus Alexei Leonov.

Acesta a încercat, timp de 20 de ani, să obţină permisiunea de a divulga exact ce s-a petrecut în acea zi.  Potrivit unui raport declasificat, moartea lui Gagarin a fost provocată de către un alt pilot.

Leonov se ocupa de antrenamentele paraşutiştilor pe 27 martie. Vremea era extraordinar de  dificilă. Ploua şi vântul era foarte intens, aşa că el nu a putut să-şi facă exerciţiile. În timp ce aştepta ordine de la superiori, Alexei Leonov a auzit un boom sonic urmat de o explozie.

„Ştiam că un avion Su-15 era programat pentru testare în acea zi, dar trebuia să zboare la o altitudine de 10.000 de metri sau mai mare, nu la 400-500 de metri. A fost o violare a procedurii de zbor“, a declarat cosmonautul.

Acest avion a făcut ca MiG-ul în care se aflau Gagarin şi Seryogin să se învărtă şi cei doi nu au mai reuşit să-l stabilizeze.  Oficialii au fost atât de ruşinaţi de cele întâmplate încât au preferat să muşamalizeze întregul eveniment.

Citeşte mai multe despre prima femeie care a ajuns în spaţiu , acum 50 de ani. 

Haideţi să discutăm! Ne puteţi vizita şi pe pagina de Facebook Tech Adevărul.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite