Moartea Roşie: Proiectul de colonizare a planetei Marte ar putea fi un dezastru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mars One va trimite oameni pe Marte în 2020 FOTO Mars One
Mars One va trimite oameni pe Marte în 2020 FOTO Mars One

Un studiu al Massachussets Institute of Technology demolează posibilitatea de a trimite oameni pe Marte, în cadrul proiectului unui vizionar olandez.

Mars One este un proiect lansat de un antreprenor olandez, prin care vrea să trimită patru colonişti pe Marte până în 2020. Practic, cei care vor pleca pe Marte, nu se vor mai întoarce niciodată pe Pământ şi vor fi nevoiţi să-şi construiască acolo un mediu propice vieţii, să îşi facă hrana şi să îndure condiţiile neprielnice.

Potrivit MIT, oamenii ar rezista doar 68 de zile în cadrul acstui proiect din cauza presiunii scăzute, exploziilor, oxigenului şi a altor probleme. Studenţii de la MIT au spus, de asemenea, că Mars One nu a luat în considerare deloc problemele tehnice, nevoia de piese de schimb pentru construcţii şi lucruri de detaliu. În plus, dacă se plantează cereale în sere, se va crea un
mediu periculos.

"Prima fatalitate va avea un loc în 68 de zile", susţin cei de la MIT. Prima oară, astrronauţii nu vor avea destulă mâncare. Dacă vor încerca să planteze cereale în sere, vor crea cantităţi foarte mari de oxigen, care va transforma mediul într-unul foarte flamabil. Oxigenul ar trebui să fie ventilat, în timp ce nivelul azotului ar trebui să rămână acelaşi. Cu toate accestea, nu a fost inventat un asemenea sistem care să funcţioneze pe o altă planetă şi care să fie şi transportabil.

De asemenea, umiditatea în serele de pe Marte ar fi de 100%, ceea ce ar face ca pentru astronauţi, confortul să fie aproae de zero. Dar acestea nu sunt cele mai mari probleme. Mai există un obstacol uriaş - transportul componentelor.

Potrivit MIT, pentru a duce tot echipamentul pe Marte, echipa Mars One, care nu are foarte mulţi bani, ar avea nevoie de 15 lansări ale rachete Space X - Falcon Heavy, la un cost de 4,5 miliarde de dolari). În plus, descrierea proiectului Mars One nu oferă soluţii pentru traiul pe termen lung pe Planet Roşie.

Scepticism

Cu ocazia summitului intitulat „Humans 2 Mars Summit”, eveniment organizat în Washington D.C., mai mulţi experţi şi-au anunţat scepticismul cu privire la crearea unei colonii umane pe planeta Marte. Cel puţin nu una care să fie ridicată în viitorul apropiat.

Cea mai mare problemă pare a fi praful marţian, un aspect neluat în seamnă de compania olandeză Mars One care a demarat deja înscrierile pentru cei care doresc să facă parte din echipajele umane ce vor zbura spre Planeta Roşie peste zece ani.

Richard Williams, expert medical NASA, a anunţat cu ocazia summitului că percloratul este o substanţă larg răspândită pe suprafaţa planetei Marte, iar despre acest material extrem de fin se ştie deja că produce afecţiuni ale glandei tiroide.

Mai mult, Grant Anderson, co-fondator al companiei Paragon Space Development, companie ce a asigurat hardware-ul pentru cel puţin 70 de misiuni spaţiale, susţine că gipsul va reprezenta, cu siguranţă, o altă problemă majoră a astronauţilor care vor să ajungă pe Marte.

Sute de mii de persoane înscrise

În prima fază a proiectului s-au înscris 200.000 de persoane care au dorit să ia parte la o aventură unică, iar pentru cea de-a doua etapă au fost selecţionaţi 1.058 de participanţi. Procesul de selecţie nu se opreşte aici. Singura femeie de origine română care a rămas în cursa pentru un loc pe Marte este o arădeancă stabilită acum în Cipru. Aceasta este mamă a doi băieţi, de 16 şi 19 ani, şi lucrează ca asistent de laborator într-o companie de produse farmaceutice. Totodată studiază, de la distanţă, pentru o diplomă de licenţă în chimie analitică la The Open University din Marea Britanie.

Dacă totul merge aşa cum a fost plănuit, iniţiatorii proiectului „Mars One“ îşi propun ca, în 2018, să trimită un robot care să adune informaţii în baza cărora se va stabili locul unde va fi amplasată colonia, urmând ca prima misiune umană să fie trimisă în 2024.

Echipajul navetei care va trebui să călătorească un an pentru a ajunge la destinaţie va fi format din doi bărbaţi şi două femei. În total vor fi formate şase echipe de câte patru persoane, care ar trebui să ajungă pe Marte în anii următori. În 2025 va fi trimis cel de-al doilea echipaj, format tot din patru persoane.

[<a href="//storify.com/vladandriescu3/mars-one" target="_blank">View the story "Mars One" on Storify</a>]

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite