Medicamentele ar putea ajunge la creier fără ajutorul injecţiilor

Medicamentele ar putea ajunge la
creier fără ajutorul injecţiilor

Bariera sângelui ar putea fi penetrată prin nanoparticule magnetice încălzite

Oamenii de ştiinţă au descoperit o metodă ce face posibilă pătrunderea medicamentelor în creier, prin penetrarea barierei de sânge a creierului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Principalul motiv pentru care medicamentele nu puteau ajunge în creier până acum este faptul că nu puteau trece de această barieră care înconjoară vasculatura creierului.

Mai mult, pentru afecţiuni precum cancerul, singura metodă de a trimite medicamente la creier era injecţia în măduva spinării.

Noua metodă a fost testată pe un şoarece

Cercetătorii de la Universitatea din Montreal, Canada, au descoperit o metodă pentru a penetra bariera de sânge a creierului, prin livrarea unor nanoparticule magnetice într-o regiune precisă a creierului unui şoarece, iar apoi, prin încălzirea acestora.

Pentru a demonstra această teorie, aceştia au injectat vopsea albastră în sânge, iar apoi au verificat dacă aceasta a apărut într-o anumită zonă a barierei de sânge.

Pentru a se asigura că procedeul de încălzire nu afectează creierul, cercetătorii au analizat mostre de creier, pe care le-au testat pentru prezenţa unei proteine numite CD68. Această moleculă este, de obicei, eliberată după multe tipuri de leziuni.

Când, şi dacă, acest tip de medicamente va fi disponibil, va economisi mult timp din tratamentul standard al pacienţilor şi va oferi o perspectivă mai clară asupra acestuia.

Totuşi, un potenţial discomfort ar fi acela că pacientul care va beneficia de acest medicament, va trebui să înceteze orice alt fel de tratament, deoarece cele două ar putea interacţiona în mod negativ, adică celelalte medicamente pe care le ia pacientul ar putea, de asemenea, să ajungă la creier.

Studiul a fost realizat de Sylvain Martel, şi publicat în Journal of Controlled Release, însă acesta este incomplet, întrucât testarea pe oameni ar putea genera efecte secundare grave.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările