VIDEO Andocarea capsulei SpaceX Crew Dragon. Cei doi astronauţi americani ajung la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
crew dragon spacex andocare

Capsula Crew Dragon, lansată sâmbătă pe orbită cu ajutorul unei rachete Falcon 9 a SpaceX, cu misiunea de a duce doi astronauţi americani la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale(SSI) se apropie de laboratorul orbital. Cuplarea este prevăzută pentru ora 17.30 (ora României).

UPDATE 17.16 Capsula Dragon s-a cuplat cu Staţia Spaţială Internaţională, în timp ce zbura la circa 400 de kilometri altitudine, deasupra regiunii de nord a Chinei.

După ce conexiunea dintre cele două va fi asigurată prin cuplarea sistemelor de siguranţă, cei doi astronauţi vor putea trece din capsulă la bordul SSI.

Confirmarea ataşării capsulei la ISS a avut loc puţin mai devreme faţă de program.

Această misiune este un proces automat, iar  astronauţii de la bordul capsulei s-au implicat doar în pilotarea manuală la apropierea de SSI.

SpaceX a efectuat o demonstraţie cu noul său vehicul de echipaj anul trecut, însă la bord s-a aflat atunci un manechin.

Această misiune este prima cu oameni la bord a capsulei construite de SpaceX

Misiunea celor doi astronauţi este să testeze toate sistemele de la bord şi să raporteze inginerilor.

SpaceX şi Nasa vor să treacă rapid la următoarea fază a acestui contract - în valoare de 2,6 miliarde de dolari -, care constă în şase zboruri cu echipaj, dintre care primul la începutul lui august.

La bordul capsulei se află americanii Bob Behnken şi Doug Hurley, primii astronauţi trimişi în spaţiu la bordul unei capsule construite de o companie privată, puse pe orbită de o rachetă construită tot de o firmă privată.

Este primul echipa trimis în spaţiu în ultimii 9 ani cu ajutorul unei rachete lansate de pe teriotriul american. De la retragerea navetelor spaţiale ale NASA în 2011, Administraţia spaţială a SUA a depins de racheta şi cpasula Soyuz, operate de Rusia, pentru a trimite astronauţi pe Staţia Spaţială Internaţională.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite