Laserele ar putea ajuta viitoarele navete spaţiale să atingă viteza luminii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Călătoria cu viteza luminii sau prin găuri de vierme a fascinat cercetători, creatori de filme şi oameni obişnuiţi. Acum, o nouă tehnologie ne-ar putea ajuta să o realizăm pe prima.

Un mod de călătorie mai bun decât actualele motoare ar fi faimoasele ”pânze” solare care funcţionează pe principiul presiunii radiaţiei solare (fotonii emanaţi de lumina soarelui lovesc ”pânzele” solare prin reflecţie) pentru a propulsa navele spaţiale pentru durate lungi de timp, acestea accelerând treptat la viteze enorme. Deşi pare o idee eficientă, o soluţie net superioară este înlocuirea luminii soarelui cu lumina unui laser uriaş plasat pe Pământ, dar preferabil în orbita planetei noastre.

Pentru că laserele pot focaliza cu o precizie extraordinară un singur obiect, acestea ar putea iradia ”pânzele” solare ale unei nave cu o forţă de 100.000 de ori mai mare decât fotonii trimişi de Soare. Conform cercetătorilor de la UCSB, tehnologia pentru a putea construi aşa ceva este deja disponibilă, dar nu va lua forma unui singur laser imens, ci se va baza pe o reţea de platforme ce vor orbita în jurul Pământului.

Fiecare platformă va menţine constant o rază laser aplicată pe ”pânza” navei în timp ce celelalte intră în ”spatele” planetei noastre. Cercetătorii au observat rezultatele avute de cei de la Lockheed Martin în dezvoltarea de lasere extrem de puternice pentru armata americană şi consideră că acestea ar putea propulsa cu uşurinţă un nanosatelit CubeSat către Marte în 8 ore.

image

Echipa de cercetători consideră că acest sistem aplicat unor nanosateliţi cu o masă extrem de mică, echipaţi cu o ”pânză” de sub un metru diametru şi fiind propulsaţi cu ajutorul masivului laser de 70 GW, ar putea ajunge până în galaxia Alpha Centauri în doar 15 ani şi nu 40, aşa cum i-a luat până acum celei mai îndepărtate sonde spaţiale, Voyager 1, să ajungă abia până în spaţiul interstelar.

Vezi toate detaliile despre această cercetare

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite