Iuri Gagarin, primul om care a ieşit în spaţiu, a reuşit performanţa vieţii sale în urmă cu 52 de ani

Iuri Gagarin, primul om care a ieşit în spaţiu, a reuşit performanţa vieţii sale în urmă cu 52 de ani

Astăzi se împlinesc 52 de ani de când primul om a ieşit în spaţiu. Americanii au ajuns primii pe Lună, dar ruşii au avut prima victorie prin Iuri Gagarin care la 27 de ani a văzut Pământul de dincolo de atmosferă.

Pe 12 aprilie 1961, Iuri Gagarin a intrat în istorie devenind primul om care a zburat în spaţiu şi a doua fiinţă vie care să ajungă acolo. Iuri Gagarin a efectuat o rotaţie în jurul Pământului într-o oră şi 48 de minute, la o altitudine care a variat între 175 de kilometri şi 380 de kilometri. Când a fost desemnat a fi primul om care iese în spaţiu, Gagarin avea 27 de ani şi era căsătorit cu Valentina, o infirmieră care tocmai o născuse pe a doua fiică a lor.

Înaintea lui, URSS a mai trimis în spaţiu 48 de câini, dintre care 20 au murit, scrie Mediafax. În toamna lui 1959, când o comisie specială a selecţionat câţiva voluntari pentru a pilota un nou tip de avion, înălţimea de doar 1,6 metri a lui i-a fost favorabilă lui Gagarin. Douăzeci de candidaţi au început un program special de antrenament timp de un an, într-un centru secret din Moscova. Pe parcurs, dintre ei au rămas doar 12, iar apoi doar 6 - printre care se afla şi Gagarin.

Primul zbor al unui om în spaţiu, realizat de Iuri Gagarin în 1961, le-a permis conducătorilor sovietici, în plin război rece, să afirme superioritatea sistemului comunist asupra principalului său adversar, Statele Unite ale Americii. Cucerirea spaţiului reprezenta pe atunci un teren major de înfruntare între cele două mari puteri mondiale, iar numărul unu sovietic Nikita Hruşciov nu a ezitat să exploateze acest triumf.

Primul om care a ajuns în spaţiu este un sovietic, un cetăţean al Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste [...]. În această performanţă au fost întruchipate geniul poporului sovietic şi forţa atotputernică a socialismului - comunicatul oficial remis de Kremlin.

Iuri Gagarin şi relaţia cu ceilalţi

„După zborul său, tata a devenit mai serios, mai sobru la evenimente formale, dar în mediile familiale a rămas mereu acelaşi om prietenos, fericit să răspundă întrebărilor tuturor“, a declarat Elena, fiica lui Gagarin, citată de Euronews. După reuşita lui Gagarin, cea care l-a schimbat pentru totdeauna la nivel oficial, prietenul său Alexei Leonov a fost primul om care să iasă în spaţiu într-un costum, pe 18 martie 1965.

„În timpul zborului meu, Iuri m-a supravegheat şi m-a ajutat. Când sistemul automat de aterizare s-a defectat, Iuri Gagarin mi-a spus: «Eşti autorizaţi să pilotezi nava manual, ştii cum se face». Era uşor de spus pentru el, dar nimeni n-a mai făcut asta până atunci“, a declarat Leonov.

„Comparativ cu realizările actuale, nu pare mare lucru realizarea lui Iuri Gagarin, acum sunt zborui de luni de zile pe Staţia Spaţială Internaţională. Dar a fost primul om care a zburat în spaţiu şi despre asta e vorba în cazul lui Gagarin“, a afirmat Iuri Usachov, şeful departamentului care se ocupa de testele de zbor.

Haideţi să discutăm! Ne puteţi vizita şi pe pagina de Facebook Tech Adevărul. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările