Invenţiile şi descoperirile SF care au devenit realitate în 2012

Invenţiile şi descoperirile SF care au devenit realitate în 2012

Bosonul Higgs a fost descoperit de către cercetătorii de la CERN FOTO Reuters

2012 a fost un an în care invenţiile considerate ficţiune acum 50 de ani au devenit realitate. Tehnologiile au variat de la mantia de invizibilitate, până la dezvoltările din domeniul celulelor stem.

Ştiri pe aceeaşi temă

De asemenea, oamenii de ştiinţă au descoperit particule de care se ştia doar teoretic până acum, iar familia Jetson, desenele animate science-fiction de acum câţiva zeci de ani, poate deveni realitate.

Iată o listă cu câteva lucruri care erau considerate SF, dar sunt reale la final de 2012: 
 
Bosonul Higgs
 
Particula lui Dumnezeu a fost căutată de cercetătorii de la acceleratorul de particule CERN din Geneva, pentru a explica formarea Universului. Anul acesta, bosonul Higgs a fost descoperit la Geneva, iar cercetătorii continuă acum să lucreze la teoriile formării Universului şi Big Bang-ului. 
 
Prima navă comercială pe Staţia Spaţială Internaţională
 
Cine ar fi spus că expediţiile spaţiale ar putea fi făcute de către firme private acum câţiva ani, ar fi fost considerat nebun. Dar privaţii au început cursa spaţială chiar când finanţările publice sunt din ce în ce mai mici. De asemenea, s-a trecut peste preconcepţia turismului spaţial. SpaceX, nava fără echipaj, a devenit prima navetă privată care andochează la ISS.
 
O persoană cvadriplegică şi-a folosit un braţ roboti pentru a se hrăni singură
 
 
Persoanele care sufereau de cvadriplegie erau condamnate la paralizie şi imposibilitatea de a avea o viaţă cât de cât normală. Universitatea din Pittsburgh a lucrat cu Jan Scheuermann, o femeie de 52 de ani, pentru a crea un braţ robotic controlat doar de impulsurile creierului femeii. La finalul a 13 săptămâni dure, femeia şi-a putut  mişca braţul robotic pentru a se servi cu o bucată de ciocolată. 
 
James Cameron pe fundul oceanului
 
Cine ar fi crezut că un submarin cu o persoană în interior va putea ajunge pe fundul Groapei Marianelor, cel mai adânc loc cunoscut de omenire. Primul care a făcut acest lucru a fost regizorul canadian James Cameron, ajutat de o echipă de cercetători. 
 
Imprimantele 3D ajung la un nou nivel
 
 
În 2012, o imprimantă creată de Enrico Dini a reuşit să construiască singură o casă de două etaje, cu camere, scări şi pereţi. Imprimanta 3D a folosit nisip şi materiale anorganice, care au aceeaşi durabilitate ca şi betonul. Procesul durează de patru ori mai puţin decât o construcţie normală. 
 
Maşinile fără şofer sunt realitate
 
Google a început să testeze maşinile fără şofer la începutul lui 20012, iar în Mai, statul Nevada a devenit primul stat american care a dat dreptul acestor maşini să existe în mod legal, nu doar experimental. Aceste maşini create de Google au avut 300.000 de ore de existenţă până acum, iar singurele două accidente au avut loc când au fost conduse manual. 
 
Ochelarii care transformă realitatea
 
Internetul este omniprezent în viaţa noastră, iar cu ajutorul ochelarilor Google, oamenii pot vedea pe ecranul acestora o realitate augmentată, unde primesc alerte de pe reţelele de socializare, avertismente despre locurile unde sunt sau chiar oferte de la magazinele pe lângă care trec. 
 
Primul obiect creat de om care ajunge dincolo de limitele Sistemului Solar
 
Lansată în 1977, Voyager I este primul obiect construit de om care ajunge dincolo de Sistemul solar. Sonda a fost proiectată pentru a fotografia planetele Saturn şi Jupiter, dar oamenii de ştiinţă şi-au dat seama că traiectoria sondei o va duce în afara sistemului solar, aşa că au alimentat-o cu diverse mesaje şi saluturi pentru posibilele civilizaţii extraterestre. 
 
Planeta-diamant
 
Astronomii au descoperit prima planetă realizată în integralitate din diamante. De cinci ori mai mare decât Pământul, planeta are o masă asemănătoare celei a lui Jupiter. 
 
Prima planetă cu patru sori
 
Un soare vi se pare prea mult? Astronomii amatori au descoperit o planetă de dimensiunea lui Neptun care orbitează în jurul a patru sori. Cercetătorii încă încearcă să-şi dea seama de ce planeta nu a fost distrusă de forţa gravitaţională a celor patru stele între care jonglează. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: