INTERVIU Tinerii români care vor să amelioreze simptomele ADHD-ului printr-un joc controlat cu creierul, finalişti la Intel ISEF

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România este reprezentată la competiţia internaţională Intel ISEF 2014 de cinci elevi. ”Adevărul” a stat de vorbă, în Las Vegas, cu Octavian Coca şi Ştefan Dascălu, la Colegiul Naţional Petru Rareş, din Suceava.

Totul a pornit după ce liceul lor a achiziţionat un echipament nou. Ideile au venit pe parcurs, explică cei doi elevi. 

”La liceul nostru s-a cumpărat o cască Neurosky (n.red – cască capabilă să realizeze encefalograme) care preia undele cerebrale şi am făcut o serie de experimente cu ea. Am analizat mai multe grafice. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să căutăm relaţia dintre momentul apariţiei unei idei şi variaţia amplitudinii stării de atenţie. De la asta am pornit şi am zis să facem un dispozitiv care să ne permită să ne inducem mult mai uşor o stare de atenţie”, explică Ştefan, un tânăr înalt şi foarte degajat, atât în vorbire cât şi în gesturi.

Tinerii recunosc că terapii similare mai există, dar ei au ales altă cale pentru a pune în aplicare lucrurile deja cunoscute.

”Sunt aplicaţii similare, dar ideea este că am vrut să facem ceva mai practic, care să nu depindă de calculator. Am zis să facem un dispozitiv care să se folosească de casca respectivă, dar care să fie independent de un calculator sau de un telefon mobil, aşa că am folosit o plăcuţă Arduino”, spune el.

”Acest joc poate fi şi competitiv. Pot fi folosite două căşti legate la două maşini separate”,

Cei doi elevi suceveni şi-au împărţit foarte clar între ei sarcinile. Octavian, un puşti cu zâmbet şiret şi păr vâlvoi, s-a ocupat de partea de programare, iar Ştefan de cea ce ţine de neuroştiinţă.

”Noi propunem proiectul nostru ca pe o modalitate nouă de a combate deficitul de atenţie. Este o problemă destul de neglijată. Trebuie menţionat că acesta nu înlocuieşte tratamentul cu medicamente. Este o terapie ajutătoare, fiindcă profită de nişte procese fiziologice. Majoritatea adulţilor care suferă de ADHD nu mai au simptome atât de severe fiindcă organismul se adaptează la condiţia sa în timp. Antrenându-ţi atenţia încă din copilărie poţi să accelerezi procesele acestea fiziologice de adaptare”, a explicat Ştefan.

image

Şi cum poţi mai bine convinge un copil hiperactiv să facă terapie? Îi prezinţi tratamentul ca pe un joc. Proiectul include un circuit cu maşinuţe a căror viteză de deplasare este modificată proporţional cu gradul de concentrare la un moment dat a utilizatorului şi un ventilator a cărui viteză de rotaţie este, la fel, direct proporţională cu gradul de concentrare. Folosind aceste tipuri de dispozitive, sau altele similare, utilizatorul îşi poate antrena, prin joc, capacitatea de a-şi induce o stare de atenţie, ceea ce este foarte util în rezolvarea eficientă a sarcinilor zilnice care necesită un nivel mare de concentrare. ”Acest joc poate fi şi competitiv. Pot fi folosite două căşti legate la două maşini separate”, mai spune Ştefan.

”Întotdeauna mi-au plăcut ştiinţele. Neuroştiinţa mi se pare unul din domeniile extraordinar de complexe şi frumoase, cu potential foarte mare pentru viitor. Sunt multe lucruri care nu se cunosc”, spune Ştefan. Octavian e pasionat de inginerie, electronică şi programare încă din copilărie, spune el. ”Sunt o fire curioasă şi îmi place să ştiu cum funcţionează lucrurile”. Cei doi au lucrat împreună la mai multe proiecte, încă din primii ani de liceu.

Pe viitor, Ştefan ar vrea să facă cercetare şi plănuieşte să facă facultatea în străinatate şi să studieze microbiologie sau genetică moleculară. Octavian plănuieşte să facă studieze informatica, tot în străinătate.

”Este o mare de oameni din toată lumea şi atmosfera este foarte plăcută. Toată lumea zâmbeşte. Suntem toţi uniţi de pasiunea pentru ştiinţă şi de a face ceva. Genul acesta de evenimente ar trebui să fie susţinut şi promovat mult mai mult”, mai spune Ştefan. 

[<a href="//storify.com/vladandriescu3/isef" target="_blank">View the story "ISEF" on Storify</a>]

Știință



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite