Inima astronauţilor se micşorează după mult timp petrecut în spaţiu – studiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scot Kelly
Scot Kelly

Un studiu al Revistei Circulation arată că inima unui astronaut care a petrecut un an pe Staţia Spaţială Internaţională şi-a diminuat greutatea cu 27%, relatează New York Times, citat de HotNews.

Astronautul în cauză, Scot Kelly, spune că se simte bine şi că a fost o experienţă extraordinară pe care şi-ar dori să o repete. Acesta a stat pe Staţia Spaţială Internaţională între 2015 şi 2016, iar inima sa a pierdut din greutate mai bine de 20%. Sănătatea astronautului nu a avut de suferit şi inima i s-a adaptat la gravitatea redusă şi nu a devenit disfuncţională.

Conform studiului, fără atracţia gravitaţională de pe Terra, inima nu mai este nevoită să pompeze atât de mult în spaţiu şi se atrofiază din cauza folosirii sale reduse.

Interesant este că micşorarea s-a produs deşi Kelly a făcut activităţi sportive: şase zile din şapte alerga 30-40 de minute pe bandă sau pedala pe o bicicletă statică. În plus, a făcut şi alte exerciţii. Kelly avea 51 de ani când a stat pe SSI. Practic, datele arată că greutatea ventriculului stâng a scăzut de la 189, la 138 de grame.

NASA finanţează studii care să observe ce se întâmplă cu corpul oamenilor care stau cel puţin un an în spaţiu. Concluziile sunt importante pentru viitoarele misiuni cu echipaj uman către Marte care ar trebui să debuteze în jurul anului 2030.

În cazul unei misiuni către Marte, timpul este estimat la doi ani, iar corpul oamenilor poate fi afectat în mai multe feluri, de la pierderea vederii până la atrofierea muşchilor.

Inima pare să se adapteze foarte bine, dar o problemă ar fi în drumul spre Marte dacă astronautul se îmbolnăveşte şi nu mai poate face exerciţii fizice. Ar ajunge pe Planeta Roşie cu o inimă slăbită, ceea ce ar avea efecte negative asupra stării de sănătate generale.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite