India a lansat cea de-a doua sa misiune către Lună, Chandrayaan-2

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă naveta va ateriza cu succes pe suprafaţa Lunii, India va deveni cea de-a patra naţiune a lumii care reuşeşte acest lucru, după Statele Unite, URSS şi China. Scopul expediţiei este de a depune un modul lunar şi un robot mobil în apropiere de polul sud al Lunei, situată la aproximativ 384.000 de kilometri de Terra, şi de plasa o sondă pe orbita lunară.

Misiunea indiană Chandrayaan-2 a avut parte de o lansare fără probleme în drumul său către polul sud al Lunii, început astăzi. Ea este formată dintr-un modul de comandă, un modul lunar, denumit Vikram, şi un rover, denumit Pragyan (”înţelepciune” în sanscrită).

Lansarea a avut loc la ora locală 14:43, de la Centrul Spaţial Satish Dhawan, din Sriharikota. Pentru această misiune, a fost folosită cea mai puternică rachetă a Indiei, GSLV – Geosynchronous Satellite Launch Vehicle, conform Forbes.com.

Datorită faptului că racheta GSLV nu este la fel de puternică precum Saturn V, cea folosită de americani în timpul misiunilor lor către Lună, Chandrayaan-2 va ajunge pe orbita satelitului natural al Pământului abia la începutul lunii septembrie. Strategia folosită de această misiune este de a-şi creşte din ce în ce mai mult orbita parcursă, în timp ce se roteşte în jurul Pământului.

Imagine indisponibilă

Capsula nu are echipaj la bord, însă va încerca să aterizeze în zona polului sud al Lunii. Modulul lunar Vikram va folosi panouri solare pentru energie, având scopul de a măsura atmosfera Lunii şi de a realiza experimente seismice pe suprafaţa acesteia. Roverul Pragyan va stabili compoziţia solului, pornind într-o călătorie de jumătate de kilometru, la sfârşitul căreia se va întoarce la modulul lunar, care va transmite mai departe imaginile înregistrate de rover către Pământ.

Lansarea misiunii a fost programată iniţial pe 15 iulie, însă amânată cu o săptămână datorită unei probleme a rachetei GLSV. Chandrayaan-2 este un succesor al misiunii Chandraayan-1, lansată în 2008, care nu a aterizat pe Lună, fiind trimisă pentru a căuta urme care să indice prezenţa apei pe suprafaţa acesteia.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite