Imprimantele 3D care îţi prepară mâncarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu un deceniu, imprimantele 3D existau doar sub forma unor schiţe, însă tehnologia actuală a făcut ca aceste dispozitive să devină din ce în ce mai performante. Deşi poate părea greu de crezut, imprimantele 3D de astăzi sunt proiectate special pentru a crea produse comestibile.

Numeroase companii au început deja să dezvolte sisteme de printare 3D, care pot realiza alimente începând de la simplii biscuţi, până la paste sau pizza, scrie Bussines Insider. Vestea cea mai bună este că majoritatea acestor proiecte sunt destinate utilizatorilor casnici.

De exemplu, Mondelez International 3D, creat de compania MAYA Design, este un dispozitiv de imprimare ce are capacitatea de a pregăti biscuiţi cu până la 12 arome diferite. Sistemul său este conectat la Internet şi poate realiza un preparat pe baza cerinţelor utilizatorilor exprimate pe Twitter.

Un alt proiect din acest domeniu este şi imprimanta 3D Discov3ry, capabilă să creeze o pastă din nenumărate materiale precum plasticul, siliconul sau chiar din Nutella. Sistemul este utilizat de asemenea pentru a realiza decoraţiuni complexe pentru tort. În prezent, imprimanta 3D Discov3ry poate fi precomandată la preţul de 349 de dolari.

Prezentată la CES, sistemul de imprimare 3D ChefJet este special conceput pentru a realiza deserturi comestibile cu un aspect deosebit din ciocolată, vanilie, mere, cireşe sau pepene. Potrivit sursei citate, această imprimantă ar putea costa circa 5.000 de dolari.

În viitor şi restaurantele ar putea beneficia de tehnologia de printare 3D, uşurându-le în acest mod munca bucătarilor. De exemplu, Barilla, celebra firma de paste alimentare, lucrează în prezent la un sistem de imprimare capabil să realizeze peste 15 tipuri diferite de paste şi sosuri, în doar câteva minute.

Anul trecut, NASA a anunţat că a proiectat o imprimantă 3D care poate realiza pizza. Sistemul, care este momentan un prototip, va crea aluatul de pizza, ce va fi în acelaşi timp copt datorită unei plăci încălzite. Ulterior, imprimanta se va ocupa şi de relizarea unui strat de roşii, precum şi de unul de proteine din lapte sau carne.

Compania Foodini dezvoltă şi ea o imprimantă 3D care va putea realiza de exemplu ravioli în doar câteva minute. Tot ce trebuie să facă utilizatorul ei este să îi ofere materia primă, apoi să selecteze mâncarea pe care o doreşte. Momentan, această imprimantă 3D nu este disponibilă pentru public, însă ar putea costa în viitor circa 1.300 de dolari.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite