Iluzie optică. Imaginea care dispare când te uiţi intens la ea. Care este explicaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uitaţi-vă cu atenţie la imaginea de mai jos. Concentraţi-vă privirea pe centrul fotografiei. După câteva secunde, veţi observa că formele încep să se estompeze.

Culorile mai deschise şi formele de pe margini sunt primele care vor dispărea. După circa un minut, imaginea ar trebui să dispară, ca şi cum s-ar contopi cu fundalul, lăsând în urmă un spaţiu alb sau un pătrat gri.

Până clipiţi. Imediat ce mişcaţi ochii sau schimbaţi centrul de atenţie al privirii, imaginea va „sări“ înapoi în cadru.

Imagine indisponibilă

Creşteţi luminozitatea ecranului dacă aveţi dificultăţi în a observa efectul.

Este vorba despre un truc vizual numit „efectul Troxler“, după numele celui care l-a „inventat“. Ignaz troxler a fost un filosof, fizician şi politician elveţian din secolul al XIX-lea, cu o carieră lungă şi prolifică. Totuşi, a devenit celebru datorită acestei iluzii optice.

Desigur, imaginea nu dispare cu adevărat. Efectul este doar o ilustrare a modului în care creierul încearcă să facă faţă miilor de stimuli cărora le suntem expuşi în mod constant - un fenomen cunoscut drept procesare selectivă. Fără să ne dăm seama, creierul filtrează o serie de informaţii pentru a ne putea concentra pe ceea ce este important. Creierul tinde spă excludă stimulii vizuali care nu se schimbă - de aici efectul prin care culorile par să se estompeze în imaginea de mai sus. Sistemul nervos central decide că formele sunt informaţie inutilă, astfel că „umple“ spaţiul cu albul din jur.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite