Vecini ai României, cu un pas în trenul viitorului: în ce ţări ar debuta Hyperloop

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hyperloop este poate cel mai discutat, cercetat şi controversat mijloc de deplasare. Încă nu există la nivel practic, dar se discută deja despre dezvoltarea lui în Europa.

Hyperloop a apărut ca un plan al lui Elon Musk, dar rămâne deocamdată doar unul dintre cele mai ambiţioase proiecte de transport. Anul trecut au început primele operaţiuni de creare a circuitului de test, undeva în Nevada, iar modelul final ar trebui să fie complet funcţional până în anul 2020, scrie Playtech.

Acum aflăm că Hyperloop ar putea fi construit şi în Europa. Hyperloop Transportation Technologies ar fi încheiat o înţelegere cu guvernul din Slovacia conform căreia vor explora posibilitatea de a construi un sistem Hyperloop care să lege Bratislava de Viena şi Budapesta. Astfel, acest proiect ar putea deveni cel mai futurist plan de modernizare a transportului între ţările europene, lăsate puţin în urmă de China şi Japonia. 

Slovacia este un lider tehnologic în industriile automobilelor şi energetică şi în ştiinţa materialelor, multe dintre acestea fiind importante pentru sistemul Hyperloop. Un astfel de sistem de transport va încuraja, în spaţiul european, colaborarea şi inovaţia. crede Dirk Ahlborn, directorul HTT. La viteză maximă, trenul ar putea ajunge la de la Bratislava la Viena în doar opt minute, un drum care durează de obicei o oră cu maşina. Tot opt minute îi ia şi luminii Soarelui să ajungă la noi. 

Anul trecut a pornit şi o competiţie de proiecte pentru Hyperloop, iar în Statele Unite ale Americii au ajuns şi doi români cu care am vorbit. „Eu lucram la lucrarea de licenţă şi am găsit planul lui Elon Musk din 2013. În acela, nu mai lung decât un articol ştiinţific, el a trasat nişte direcţii pentru Hyperloop, dar nu era planul perfect. Alţi specialişti i-au reproşat că sunt greşite calculele. De aici şi competiţia, să vină oameni cu idei noi, cu moduri noi de a rezolva probleme“, explică Sorin Vasile cum a descoperit proiectul Hyperloop şi, implicit, competiţia. Împreună cu Denis Tudor s-a înscris în această întrecere, iar amândoi au ajuns în Statele Unite ale Americii spre finalul lunii ianuarie.

„Când transportul feroviar «de mare viteză» a fost aprobat în California, am fost dezamăgit. Cum putea statul în care se regăsesc Silicon Valley şi JPL (laborator al NASA - n.r.) - unde au fost indexate cunoştinţele omenirii şi unde au fost gândiţi roboţii pentru Marte - să construiască un tren de mare viteză care este, în acelaşi timp, unul dintre cele mai scumpe per kilometru şi unul dintre cele mai lente din lume?“, aşa începe lucrarea dedicată Hyperloop.

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Știință



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite