Un proiect uriaş a fost aprobat: acceleratorul liniar care va demonstra că bosonul Higgs descoperit este "cel real"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou proiect de amploare a fost aprobat în Europa. International Linear Collider (ILC) va fi practic următoarea generaţie a acceleratorului de particule de la CERN, care a descoperit existenţa practică a bosonului Higgs.

Acceleratorul de particule a cărui construcţie a fost aprobată acum este mai special, pentru că este unul liniar, nu circular, aşa cum este Large Hadron Collider de la CERN. ILC va încerca să ducă mai departe rezultatele LHC şi să identifice şi să caracterizeze bosonul Higgs, iar pe viitor ar putea investiga şi domenii cum ar fi supersimetria, materia întunecată şi energia întunecată şi teoria supercorzilor în dimensiuni multiple. Aceste studii ar putea duce la o cunoaştere mult mai avansată a formării Universului.

Astfel, pentru a investiga fizica particulelor metoda care se foloseşte este cea a accelerării particulelor şi lovirii între ele, după cum explică ExtremeTech.com. Accelerarea particulelor se poate face în două tipuri de construcţii: acceleratoare circulare, sincotroane sau într-un accelerator liniar. Majoritatea acceleratoarelor sunt circulare, din acest motiv ILC este şi atât de interesant.

Dacă acceleratoarele circulare lovesc între ele particule de mari dimensiuni, cum ar fi protonii, acceleratoarele liniare oferă informaţii mai exacte şi sunt capabile să ciocnească particule mai mici, cum ar fi electronii şi pozitronii. Energia generată de coliziuni este mult mai mică, dar acurateţea unui asemenea dispozitiv poate fi folosită pentru a descoperi lucruri pe care LHC nu le va putea descoperi niciodată. Astfel, acest accelerator va studia particula Higgs, pentru a verifica dacă aceasta este exact cea postulată de Modelul Standard al fizicii particulelor.

După ce va termina de studiat bosonul Higgs, acceleratorul va putea fi folosit pentru a studia şi alte mistere ale formării Universului, prin concentrarea pe procesele care au loc atunci când se ciocnesc particulele elementare.

Momentan, nu se ştie unde va fi construit acceleratorul. Există trei posibilităţi: Europa (CERN), în SUA (Fermilab) şi Japonia. Cel mai probabil, scrie Extreme Tech, va fi construit în Japonia. Construcţia va începe în 2015, dar nu va fi terminată până în 2026, iar costurile ar putea varia între 10 şi 25 de miliarde de dolari.

Puteţi citi mai multe detalii spectaculoase despre acest proiect în documentul de mai jos. 

Despre International Linear Collider

Citiţi mai multe despre bosonul Higgs şi importanţa acestuia

Cercetătorii de la CERN confirmă bosonul Higgs cu alte două proprietăţi caracteristice „particulei lui Dumnezeu“

Cercetătorii de la CERN sunt cât se poate de siguri că au găsit bosonul Higgs, cunoscut şi ca „particula lui Dumnezeu“.

CERN: particula nouă de la „ca un boson Higgs” la „un boson Higgs”

În iulie 2012, experimentele ATLAS şi CMS de la CERN au anunţat existenţa unei noi particule elementare. Toate proprietăţile noii particule măsurate atunci erau aceleaşi cu ale particulei elementare prezise de modelul matematic care explică de ce particulele elementare au masă, anume bosonul Higgs.

Bosonul Higgs şi schimbările pe care le aduce

Cercetătorii de la CERN (Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară) au anunţat astăzi că au descoperit bosonul Higgs, cunoscut şi ca “particula lui Dumnezeu”, în urma experimentelor desfăşurate la LHC (Large Hadron Collider). Implicaţiile acestei descoperiri sunt uriaşe.

“Particula lui Dumnezeu”, descoperită la CERN

Cercetătorii de la CERN (Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară) au anunţat descoperirea bosonului Higgs. Acesta mai e cunoscut şi ca “particula lui Dumnezeu” şi a fost propus, în teorie, de Peter Higgs, în 1964. Descoperirea certifică teoria mecanismului Higgs.

Cercetătorii de la CERN sunt aproape de a confirma o stare nouă a materiei

Cercetătorii de la CERN au descoperit anul acesta bozonul Higgs, după nenumărate coliziuni între particule provocate prin accelerarea acestora până aproape de viteza luminii. Acum, noile experimente indică descoperirea unei noi stări pentru materie. Aceasta a fost prevăzută de Einstein în teoria sa, dar este încă neconfirmată.

De la atom la corzi, cel mai mic obiect din Univers scade cu fiecare nouă teorie

Ştiinţa a studiat mereu cele două extreme fizice: cel mai mare şi cel mai mic lucru. Fie că este vorba de Univers, fie că e vorba de atom, cei care şi-au pus întrebări cu privire la acestea au început în urmă cu mii de ani şi răspunsul n-a fost găsit nici până acum. Dacă atomul a fost multă vreme stabilit de vechii greci cea mai mică unitate, în prezent datele sunt altele.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite