FOTO VIDEO Roboţii înfricoşători pe care i-a cumpărat Google. Viitorul are şase picioare şi pompe hidraulice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Google a cumpărat compania Boston Dynamics, care se ocupă de construcţia roboţilor inteligenţi şi ar putea deveni contractor pentru armata americană.

Google arată prin această achiziţie cât de mult doreşte să-şi construiască roboţii, iar şeful echipei este Andy Rubin, cel care a construit sistemul de operare Android. Clienţii Boston Dynamics se numără şi DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency). Scopul declarat al Google este de a construi roboţi care să ajungă în zonele în care oamenii nu pot, cum ar fi acele teritorii afectate de radiaţii sau care au avut de suferit în urma calamităţilor naturale.

Boston Dynamics a fost fondată în 1992 de profesorul de la MIT Marc Raibert. Visul acestuia este să ducă roboţii bipezi şi cu mai multe picioare în domeniul supranaturalului, să facă lucruri pe care nu ni le imaginam posibile. 

Trecem în revistă tehnologia dezvoltată de americani şi cumpărată de armata americană, iar acum achiziţionată definitiv de Google.

<strong>WildCat</strong>

Robotul acesta este o dezvoltare a versiunii anterioare, numită Cheetah. Principala caracteristică a acestui patruped robotizat este viteza. Este cel mai rapid robot din lume şi a ajuns la 46 de kilometri pe oră. Diferenţa dintre el şi un animal e că WildCat nu prea oboseşte.

Pentru a atinge viteze de acest fel, WildCat foloseşte picioare care folosesc tehnica galopului. A fost finanţat de către DARPA. Pe lângă tehnica picioarelor, Boston Dynamics a folosit un motor în doi timpi, cuplat la o pompă hidraulică. Momentan, are doar o autonomie de cinci minute la viteză mică, dar este în plină dezvoltare.

WildCat a început ca Cheetah, un robot cu spate articulat, care îi permitea să aibă mişcări mai eficiente. Dar poate vă întrebaţi de ce nu s-au folosit şenile: pentru că rapiditatea şi modul cum trece peste obstacole e mai bun cu ajutorul picioarelor de metal.

 

<strong>Atlas - Robotul antropomorfic agil</strong>

Vine dintr-un viitor care arată ca în filmele de ficţiune din anii 90. Nu e elegant, dar nici nu se doreşte aşa ceva. Atlas e un robot umanoid care este destinat terenurilor dificile. Poate să meargă biped şi când terenul o cere, poate să meargă în patru labe.

De asemenea, mâinile robotice ale lui Atlas îi permit să negocieze momente în care trebuie să prindă lucruri din copaci sau să le aşeze. Are camere şi un laser cu care identifică lucruri pe teren.

Robotul a fost comparat cu Terminator.  „Mâinile articulate şi dotate cu senzori îi vor permite lui Atlas să folosească unelte gândite pentru oameni. Atlas se poate mişca liber datorită unor sisteme hidraulice, are două mâini, picioare, dar şi cutie toracică“, se arată în comunicatul Boston Dynamics. Umanoidul are nu mai puţin de 180 de centimetri în înălţime. 

  

Scopul său va fi folosirea în situaţii de urgenţă şi operaţiuni de salvare. Atlas va închide valve, va deschide uşi şi va monitoriza mediul, în timp ce oamenii vor face lucrurile mai subiective şi mai de fineţe. DARPA a declarat că nu are de gând să folosească robotul la război. 

 

<strong>LS 3 - Legged Squad Support Systems</strong>

E un robot-măgar. Pentru ca soldaţii sau cei de pe teren să nu mai fie nevoiţi să-şi care pachete uriaşe, LS 3 se va ocupa de acest lucru. Are patru labe, e ca un animal de companie şi foloseşte recunoaşterea vocală. 

Spre deosebire de alţi roboţi, LS 3 nu se doreşte un înlocuitor al oamenilor, ci un ajutor imediat. El poate căra 181 de kilograme în spate şi are combustibil pentru 24 de ore. El îşi urmează liderul uman folosind laserul care recunoaşte prezenţa acestuia în faţă, dar poate fi chemat şi cu ajutorul vocii. 

Are GPS şi senzori pentru detectarea suprafeţei. A fost finanţat de DARPA şi Marina Americană. 

 

<strong>PETMAN </strong>

Petman e un robot antropomorfic destinat testării costumelor de protecţie chimică. Pentru că unele zone contaminate nu pot fi vizitate de către oameni şi pentru că nici nu-i mai putem expune pe cercetători la riscurile radiaţilor, robotul e construit în acest scop. 

Spre deosebire de alte moduri de testare a costumelor, robotul are mişcări reale şi senzori care analizează uzura costumului, modul cum mişcările influenţează protecţia, dar şi confortul celor care-l vor purta. Petman îşi modifică temperatura şi "transpiră" pentru a simula condiţiile reale. 

În cazuri extreme, robotul mai şi dansează. 

 

<strong>BigDog</strong>

E uriaş, e ca un leu care poate să abordeze cele mai grele suprafeţe din lume. BigDog are un motor şi un sistem hidraulic care-i acţionează toate cele patru picioare. Spre deosebire de robotul-măgar de mai sus, BigDog e autonom şi are computere care-i monitorizează mişcările, senzorii şi asigură comunicarea wireless cu cei care au grijă de el. 

BigDog poate să meargă la o viteză de 6-7 kilometri pe oră, să coboare pante de 35 de grade, să urce pe poteci foarte umede şi să reziste în condiţii în care oamenii ar avea probleme. 

A fost creat în 2005 în colaborare cu NASA şi Universitatea Harvard. "Câinele" celor de la Boston Dynamics are 50 de senzori, de la cei de altitudine şi acceleraţie, la senzori de temperatură şi de presiune hidraulică. 

Noua versiune a lui BigDog, dezvoltată în februarie 2013, are braţe care pot prinde obiecte şi să le arunce. El poate ridica pietre de 23 de kilograme. 

Are un motor de 15 cai-putere de pe un kart. 

 

<strong>SandFlea</strong>

Pe cât de mic, pe atât de ameninţător. SandFlea - puricele de nisip - robotul are cinci kilograme, dar poate zbura la 10 metri în aer, de pe loc, pentru a trece peste obstacole. Astfel, poate acţiona pe acoperişuri, peste pietre. Fooseşte stabilizare giroscopică pentru a reuşi să zboare şi poate fi folosit pentru activităţi de spionaj în zone dificile. De altfel, a primit finanţare de la Armată, departamentul de intervenţie rapidă. 

 

<strong>Rhex</strong>

Boston Dynamics nu au încetat să ne uimească. Rhex e un roboţel cu şase piciore care arată ca niste arcuri clasice de camion, care se rotesc. Astfel, poate să treacă mai uşor peste obstacole incredibil de dificile şi să filmeze în zone care nu ar fi accesibile oamenilor sau altor roboţi. 

Dimensiunile sale mici şi viteza cu care se mişcă pe terenuri dificile, îl fac perfect pentru provocările războaielor. Poate să se urce pe stânci, să treacă prin noroi sau peste liniile de tren. 

Poate fi folosit de echipe de intervenţie cu ajutorul unei telecomenzi, iar autonomia sa în relaţie cu operatorul său este de 700 de metri. Nu va fi trimis aşadar singur pe teren, ci va fi avangarda unei intervenţii. 

 

<strong>RiSE</strong>

În colaborare cu Universitatea din Pennsylvania, Stanford, Carnegie Mellon şi Berkeley, cei de la Boston Dynamics au făcut un robot cu şase picioare care poate urca vertical pe clădiri şi copaci. 

Scopul său este unul de cercetare şi testare a tehnologiilor de kinetică şi precizie. Are 25 de centrimetri, cântăreşte două kilograme şi urcă la o viteză de 0,3 metri pe secundă. 

Fiecare picior este autonom şi este alimentat de un motor electric. Computerul controlează mişcările pentru a da perfecţiunea şi este dotat cu o serie de senzori pentru a-l ţine în echilibru. 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite