Giulgiul din Torino, singura pânză cu portretul Lui Iisus sau un fals medieval? Italienii cred că au descifrat misterul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Giulgiul din Torino este un miracol sau o pânză pe care, dacă te chinui suficient, vezi chipul Lui Iisus Hristos, depinde de care parte a teoriei te poziţionezi. Câţiva cercetători din Italia cred însă că au găsit răspunsul definitiv cu privire la acest obiect.

Giulgiul din Torino este considerat unul dintre simbolurile cele mai de preţ ale creştinismului, dar experţilor le-a fost greu să-i determine vechimea cu o oarecare exactitate şi cum de s-a imprimat chipul Lui Iisus Hristos pe acesta. LiveScience notează acum că specialişti de la Universitatea Politehnică din Torino au analizat bucata de material şi au propriile lor răspunsuri.

Ei susţin că e posibil ca un cutremur să fi generat o emisie de neutroni, în vremea morţii Lui Iisus, care a ajutat la imprimarea chipului său pe material. Mai mult, cutremurul acesta ar fi afectat şi compoziţia chimică a giulgiului fapt care a dus, mii de ani mai târziu, la o datare falsă, poziţionând materialul mai degrabă în Evul Mediu decât la momentul morţii Lui Iisus.

Teoria italienilor pare exagerată, dar cel puţin supoziţia cutremului este susţinută de izvoarele istorice. Grupul condus de Alberto Carpinteri susţine că undele de înaltă frecvenţă au generat o presiune suficient de mare pentru presupusa emisie de neutroni. Ei au testat asta strivind cu o presă diverse roci de o rezistenţă nu prea mare. Neutronii ar fi interacţionat apoi cu atomii de azot din fibra giulgiului, ducând la imprimarea chipului Lui Iisus. Cât despre datarea cu carbon, aceasta s-a făcut în 1989 şi vechimea acestuia a fost estimată la 700-800 de ani.

Cutremurul a fost, dar nu pentru toţi

Italienii s-au folosit de date din istoricul grec Talos, de date din evanghelia după Matei şi de povestiri ale lui Iosif din Arimateea pentru a-şi atesta ipoteza cutremurului din preajma morţii Lui Iisus, dar nu toţi cred în această teorie. Gordon Cook, profesor de geochimia mediului la Universitatea din Glasgow explică de ce italienii exagerează.

„Ar trebui să fie un cutremur cu efect local, dacă nu a fost măsurat şi în altă parte. Oamenii au tot cercetat materiale din acea vreme şi până acum nimeni nu pare să fi întâlnit aşa ceva“, a spus Cook. El şi-a încheiat comentariul pentru LiveScience printr-un enunţ de altfel de luat în seamă. „Dacă vrei să crezi în Giulgiul din Torino, poţi să crezi“, a zis acesta. El nu este singurul care să demonteze teoria italienilor.

Afirmaţiile lui Cook sunt completate de Christopher Ramsey, director al Oxford Radiocarbon Accelerator Unit. „O întrebare care trebuie pusă este de ce doar acel material e afectat şi nu altele arheologice sau geologice. Există un număr foarte mare de datări cu carbon radioactiv pentru materiale arheologice din regiune, materiale mult mai vechi care cu siguranţă nu prezintă nimic similar descoperirii lor“, a spus Ramsey.

Negativul după giulgiu cu presupusa imagine a Lui Iisus Hristos.

image
Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite