GALERIE FOTO Nebuloasele din Univers seamănă cu animalele de pe Pământ. Crabul, T-rex şi vulturul sunt doar câteva

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nebuloasa T-Rex (denumită de cercetători doar NGC 602) şi mai pământeanul ei corespondent. FOTO Adevărul
Nebuloasa T-Rex (denumită de cercetători doar NGC 602) şi mai pământeanul ei corespondent. FOTO Adevărul

Mulţi oameni au fost fascinaţi de faptul că galaxiile şi nebuloasele pot lua atâtea forme. Totuşi, în multitudinea de forme la care pot ajunge, unele au ajuns să semene cu animalele de pe Terra.

Nebuloasa Manatee este cea mai tânără descoperită de cercetători şi cea care seamănă cel mai mult cu un animal de pe Pământ. Aceasta este o rămăşiţă a exploziei unei supernove care a devenit istorie în urmă cu peste 10.000 de ani în constelaţia Aquila. Atât animalul, cât şi galaxia au mai multe în comun, dincolo de simpla asemănare vizuală, notează „Wired“.

„Norul de gaz şi praf este imposibil de observat cu un telescop normal, ai nevoie de unul care poate detecta emisia de unde radio de joasă energie. Animalele sunt greu de văzut în apele puţin adânci şi întunecate. Cei care le caută urmăresc apariţia bulelor de aer“, se arată în comunicatul de presă remis la anunţul privind descoperirii galaxiei.

„Nebuloasa prezintă urme ca nişte cicatrice apărute în urma exploziei stelei. La fel şi animalul acvatic are urme pe piele din cauza elicelor ambarcaţiunilor. Nebuloasei i-au trebuit 10.000 de ani ca să ajungă la forma pe care am observat-o. «Ruda» sa de pe Pământ are o perioadă lungă de reproducere, comparat cu alte creaturi. Gestaţia durează între 12 şi 14 luni, iar creşterea puiului alţi doi sau cinci ani.“

Nebuloasa Crab se regăseşte în constelaţia Taurului şi în centru are un pulsar - o stea cu o densitate foarte mare, de dimensiuni destul de mici, dar care emite foarte multă radiaţie. Crabii nu emit însă radiaţie, nici nu stau pe lângă tauri, dar seamănă cu această creaţie din spaţiu. 

Nebuloasa Furnică a apărut după explozia unei stele similare cu Soarele. Probabil că a şi distrus un Pământ asemănător din zona ei. Furnicile încă n-au distrus planeta, probabil că nici nu o vor face, dar sunt, la nivel vizual, două dintre cele mai asemănătoare creaţii ale Universului şi care să fie, în acelaşi timp, atât de diferite.

laborator chimic care produce petrol.

Nebuloasa Pelican prezintă o coamă proeminentă de emisii cu o formă distinctivă şi urmează curba capului şi gâtului pelicanului cosmic. Ea se regăseşte, pentru cei interesaţi de o călătorie, în constelaţia Cygnus. Pare un pelican destul de înfricoşător, dar până ajunge la noi poate îi trece.

Nebuloasa Păianjenul Roşu a rezultat tot dintr-o stea asemănătoare cu Soarele şi care a ajuns, în urma exploziei, o pitică albă. Cercetătorii estimează că temperatura acestei formaţiuni spaţiale ajunge la 500.000 de grade Celsius. Corespondentul de pe Terra nu este atât de fierbinte, „puţin“ mai mic, dar roşu.

Nebuloasa Vultur a fost remarcată apoi în 1995, când pilonii centrali au fost surprinşi într-o imagine obţinută de către NASA cu ajutorul telescopului Hubble. În 2001, a venit o a doua imagine, de această dată în infraroşu, dezvăluind procesul de formare a stelelor din interior. „Vulturul“ este situat la o distanţă de 7.000 de ani lumină, spre constelaţia Serpens.

Știință



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite