FOTO VIDEO Cum a fost descoperit scheletul regelui Richard al III-lea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arheologii au anunţat că au descoperit cu adevărat scheletul ultimului rege al dinastiei Plantagenet din Anglia, Richard al III-lea, lângă un centru comercial pe locul unei foste mănăstiri din oraşul Leicester.

Cercetătorii de la Universitatea din Leicester au anunţat că au descoperit corpul regelui Richard al III-lea, ultimul rege al Angliei din dinastia Plantagenet, care a murit în 1485 în timpul unei bătălii istorice. Osemintele descoperite în septembrie în parcarea unui centru comercial din Leicester era amplasat pe locul fostei mănăstiri Grey Friars, unde a fost înmormântat monarhul.

Richard Buckley, şeful proiectului din Leicester, a descoperit în septembrie 2012 mai multe bucăţi de oase într-o parcare. Dacă unele erau ale unei femei, un set de oase era al unui bărbat. Primele semne identificate de către specialişti i-au dus cu gândul imediat la Richard al III-lea. Corpul era afectat de scolioză, craniul era crăpat, iar corpul era brăzdat de răni provocate de săgeţi. După toate informaţiile, acesta era ultimul monarh britanic care a fost ucis în bătălie.

„Concluzia academică a Universităţii din Leicester este faptul că rămăşiţele sunt, fără îndoială, ale lui Richard al III-lea, ultimul rege din dinastia Plantagenet din Anglia“, a spus în timpul conferinţei de presă doctorul Richard Buckley, şeful echipei de arheologi. El a adăugat că vorbim de „una dintre cele mai mari descoperiri arheologice ale epocii noastre“. 

După 500 de ani, osemintele lui Richard al III-lea, descoperite sub o parcare din Anglia 

10 răni şi un ADN potrivit

Cercetătorii au vrut să demonstreze autenticitatea osemnitelor prin testarea ADN-ului. Geneticianul Turi King a analizat oasele şi le-a comparat cu probe prelevate de la urmaşii familiei lui Richard. Astfel, principala comparaţie a fost făcută cu ADN-ul lui Michael Ibsen, nepotul din a 17-a generaţie a lui Richard al III-lea, iar a doua a fost realizată cu ADN-ul unui bărbat care a dorit să rămână anonim. Turi King a spus că, din punct de vedere genetic, nu există îndoială că oasele ar fi ale regelui.

De asemenea, arheologii au spus că toate semnele indicau răni din bătălie. Astfel, din 10 răni, opt ar fi putut cauza moartea monarhului. Cel mai probabil, crăpătura craniului a fost cauzată de o halebardă, iar restul rănilor au fost făcute după moartea acestuia.

Henric al VII-lea, cel care l-a învins în bătălia de la Bosworth Field, l-a umilit pe Richard prin străpungerea cu săgeţi şi afişarea publică timp de două zile. Apoi, corpul capului familiei Plantagenet a fost înhumat într-o groapă nemarcată, fără o mantie sau un sicriu, tocmai pentru a-l umili.  Biserica Grey Friars a fost dezafectată în 1538, după un edict al lui Henric al VIII-lea, care a desfiinţat mănăstirile.

Scheletul regelui Richard al III-lea, descoperit sub o parcare din oraşul Leicester

Un rege controversat

Richard al III-lea a fost cunoscut publicului mai mult după piesa lui Shakespeare, jucată pentru prima oară în 1590. Personalitatea lui rămâne una controversată, deoarece nu se ştie dacă ar trebui să fie amintit ca un monarh luminat, un vizionar sau un uzurpator fără măsură. Astfel, Richard a ajuns pe tron în 1483, când i-a luat scaunul nepotului său în vârstă de 12 ani, Edward al V-lea. De asemenea, există semne de întrebare dacă ultimul Plantagenet nu şi-a ucis soţia şi nepoţii.

Moartea sa din bătălia de la Bosworth a marcat şi Războiul celor două Roze. Henric a încercat să invadeze Anglia din Franţa, dar nu a reuşit de prima oară. După ce a intrat în ţară prin Ţara Galilor, pe 1 august 1485, Henric i-a interceptat armata lui Richard 21 de zile mai târziu, când l-a şi învins. Astfel a pornit dinastia Tudorilor, care a ţinut până în 1603.

Ce se va întâmpla cu regele?

Dovada ştiinţifică a faptului că oasele aparţin unui monarh englez, va forţa autorităţile să mute osemintele într-un loc demn pentru un asemenea nume din istoria Marii Britanii. Astfel, în mijlocul unei controverse istorice, oficialii vor trebui să aleagă cu grijă: catedrala din Leicester sau Westminster, locul unde sunt îngropaţi monarhii Marii Britanii.
 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite