FOTO VIDEO Cum arată Pământul văzut noaptea din spaţiu de satelitul meteo al NASA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imaginile surprind cu cea mai mare acurateţe taote luminile nocturne, naturale şi artificiale FOTO NASA
Imaginile surprind cu cea mai mare acurateţe taote luminile nocturne, naturale şi artificiale FOTO NASA

Satelitul NASA, Suomi, a trimis imagini spectaculoase ale Terrei în timpul nopţii. Fotografiile au fost asamblate din seriile făcute în  nopţile senine de unul din cei mai performanţi sateliţi aflaţi pe orbită.

Platforma a fost lansată anul trecut pentru a transmite, în principal, pentru a transmite înformaţii meteorologice. Colecţia de fotografii demonstrează una dintre inovaţiile esenţiale ale lui Suomi: senzitivitatea la lumină de intensitate scăzută.

NASA a făcut publice azi imaginile fără precedent ale planetei pe timp de noapte, în care strălucesc luminile naturale şi artificiale ale Terrei, cu cea mai mare claritate de până acum. Imaginile reflectă luminile şi, implicit, răpândirea pe glob a întregii civilizaţii umane.

Majoritatea sateliţilor au echipamente de monitorizare a Pământului în timpul zilei, când pot observa planeta luminată de Soare. Satelitul meteorologic a fost lansat de NASA în parteneriat cu NOAA (Suomi National Polar-orbiting Partnership (NPP)). Echipamentul VIIRS – Visible Infrared Imaging Radiometer Suite – de la bordul satelitului poate detecta 22 de lungimi de undă ale luminii şi îi permite să facă distincţia dintre tipurile de lumină întâlnite, informează NASA.

Satelitul meteorologic recunoaşte astfel strălucirea nocturnă produsă de atmosfera planetei şi are acurateţea care îi permite să identifice lumina provenită de la o singură ambarcaţiune care pluteşte pe mare, de exemplu.

Imaginea de înaltă rezoluţie a întregii planete a fost făcută publică la o conferinţă în San Francisco. „Aceleaşi motive pentru care avem nevoie să vedem Pământul ziua sutn valabile şi noaptea. Noaptea nu este nici pe departe atât de întunecată pe cât o credem noi”, a spus Steve Miller, cercetător în cadrul proiectului.

Suomi, mai mult decât un simplu satelit meteo 

Satelitul meteorologic Suomi a transmis şi imagini cu uraganul Sandy, iluminat de strălucirea Lunii, acesta fiind unul dintre fenomenele meteo cele mai importante înregistrate de la lansare. Echipamentul tehnic de la bordul său le va permite meteorologilor să prevadă evoluţia vremii cu acurateţe mult mai mare.

Satelitul a fost numit astfel în onoarea omului de ştiinţă Verner E. Suomi, pionier în observarea planetei. Suomi cântăreşte două tone şi survolează Terra de la un pol la celălalt la o altitudine de 800 de kilometri. Instrumentele sale monitorizează fenomenele terestre, din oceane şi din atmosferă, de la temperatură la umiditatea aerului, până la dispunerea algelor în ocean; de la cantitatea de lumină reflectată de nori, până la măsurarea gheţii arctice.

Știință



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite