FOTO VIDEO O casă fără prize - curentul electric fără fir poate deveni realitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O firmă americană doreşte să reinventeze modul cum ne conectăm la reţeaua de energie electrică, făcând ceea ce poate sperau oamenii de ani buni - elimină firele de electricitate din casă, iar curentul circulă wireless.

WiTricity foloseşte o invenţie din 2005 şi tranformă curentul alternativ standard la o frecvenţă mai mare şi îl introduce într-o sursă proprie. Curentul din sursa WiTricity induce un câmp magnetic oscilant.

Dispozitivul WiTricity este setat la aceeaşi frecvenţă ca şi sursa, iar prin procesul de cuplare magnetică rezonantă puterea este transmisă de la sursă la dispozitiv. Practic, un bec poate fi aprins cu ajutorul acestei surse. În demonstraţia făcută de firma americană, o casă poate avea o sursă în tavan, iar gadgeturile trebuie să aibă un dispozitiv WiTricity de primire, pentru a se conecta la câmpul magnetic.

Începuturile

WiTricity Corp a fost fondată în 2007 pentru a comercializa şi produce tehnologia de electricitate wireless. Tehnologia a fost descoperită în 2005 de profesorul Marin Soljacic la MIT. Tehnologia lor vorbea despre conectarea a două câmpuri magnetice, aparţinând a două gadgeturi diferite, care se transformă într-un câmp unic.

Profesorul Soljacic a demonstrat că e posibil să transferi energie de la un obiect la altul cu eficienţă şi pe o rază destul de mare, cât să fie folosită în casă. În 2005, un bec de 60 de waţi a fost aprins de la o sursă aflată la doi metri distanţă.

image

Soljacic şi descoperirea sa

Pentru a ajunge la aplicaţii practice sigure, Soljacic a trebuit să se gândească la o metodă de a conecta o sursă şi un gadget wireless, dar fără a afecta oamenii şi alte obiecte din jur. De altfel, ne întrebăm de mult dacă în cazul energiei wireless nu ne-am curenta toţi.

Cum funcţionează încărcarea wireless de la Nokia? Inovaţia care foloseşte o tehnologie veche de 200 de ani

Soluţia a fost cuplarea inductivă a rezonatorilor. Două obiecte care rezonează la aceeaşi frecvenţă schimbă energie într-un mod eficient, dar interacţionează slab cu mediul înconjurător. Frecvenţa şi cuplarea ei poate fi explicată de un experiment cu paharele de vin. Dacă sunt 100 de pahare într-o cameră, umplute cu vin la niveluri diferite, iar un tenor intră în cameră şi cântă o arie, poate doar un pahar se va sparge, pentru că tenorul va atinge fix frecvenţa de care are nevoie şi la care este şi paharul.

Trecerea la WiTricity

Două bobine de cupru au fost folosite. Una era conectată la curentul tradiţional, iar una la un dispozitiv rezonant, în cazul acela un bec de 60 de waţi.

WiTricity nu ocupă camera cu energie electrică, ci cu un câmp magnetic. Aceasta este diferenţa. Generatorul sursă este cel de pe tavan, dar dacă dispozitivele vor fi dotate cu o sursă proprie, cum a fost acea bobină conectată la un bec, vom avea energie electrică wireless în casă.

Sistemul va funcţiona asemănător cu ce avem până acum, dar se vor modifica lucrurile în interior. Reţeaua de electricitate va rămâne la fel, stâlpii de electricitate vor exista în continuare, dar când ajung la o casă, aceştia vor trimite curentul electric către bobina de pe tavan. Aceasta va deveni sursa proprie de energie electrică pentru întregul apartament sau întreaga casă. Telefoanele, tabletele sau televizoarele ar urma să aibă în interiorul lor caracteristici care să le permită să rezoneze cu acel câmp magnetic. Aşadar, nu vom mai avea nevoie de fire.

Sau, ca să fim şi mai aproape de realitate, vom avea casa plină de locuri de încarcare, care se vor conecta wireless la calcualtoare. Aşadar, prizele vor fi nefolositoare dacă vom avea o sursă principală. Primele aplicaţii ar putea fi în domeniul iluminatului, care ar putea elimina firele din tavan sau din pereţi. De asemenea, obiectele statice din casă ar putea fi alimentate - un aragaz electric, un frigider sau o maşină de spălat.

WiTricity a demonstrat deja tehnologia conectând telefoane, laptopuri şi tablete la bobine. Ei lucrează acum la un încărcător pentru maşină, potrivit CNN.  Gândiţi-vă că o să vă puneţi maşina în garaj, iar aceasta se va încărca peste noapte.

Dacă vă întrebaţi dacă e sigur sistemul - densitatea câmpului magnetic e ca cea a Pământului, e de 10 ori mai sigură decât cea de la telefoanele mobile şi de un milion mai mică decât cea de la un aparat medical MRI.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite