FOTO Polul Nord a devenit din nou un lac luna aceasta

FOTO Polul Nord a devenit din nou un lac luna aceasta

2008 a fost primul an fără gheaţă la Polul Nord FOTO Reuters

Polul Nord s-a transformat din nou vara aceasta şi a devenit un lac natural, din cauza topirii zăpezii. Este un fenomen din ce în ce mai întâlnit.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit revistei "The Atlantic", o parte din gheaţa de la Polul Nord s-a topit, transformând zona într-un lac. Nu vorbim de oceanul întreg topit, deoarece acest lucru ar fi un dezastru, ci de o porţiune de gheaţă care stă deasupra gheţarului mai mare. "E un lac. E unul foarte rece şi îngheţat, dar e lac", potrivit unui cercetător.

Lacul a început să se formeze pe 13 iulie, după o perioadă în care căldura a fost mai accentuată decât în mod normal, cu temperaturi cu 1-3 grade Celsius mai mari decât media normală din Oceanul Arctic. Imaginile vin de pe o cameră de supraveghere de la Polul Nord, iar gheaţa nu s-a topit atât de mult încât tot  cadrul să fie un lac, dar este un semnal îngrijorător. În aprilie, Polul Nord era în totalitate îngheţat.

Topirea de la Polul Nord urmează trendul mondial de încălzire, care afectează în mod special emisfera nordică. Evoluţia este una aproape paradoxală. În aprilie, cantitatea de zăpadă ajunsese pe locul nouă în topul nivelului istoric, dar în mai ajunsese pe antepenultimul loc din istorie (topul porneşte în 1967).

Polul Nord în aprilie

Polul Nord acum

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările