FOTO Rover-ul Curiosity a realizat o imagine panoramică pe planeta Marte la rezoluţie incredibilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: NASA
Foto: NASA

Panorama a fost creată din peste 1000 de imagini individuale, surprinse de lentila telescopică a camerei Mastcam de pe rover.

Imaginea a devenit panorama realizată la cea mai mare rezoluţie din istorie, datorită celor 1,8 miliarde de pixeli care o compun. Putem observa detalii ale suprafeţei marţiene, precum marginea craterului Gale, unde se află Curiosity, craterul Slangpos, creasta Vera Rubin şi chiar o parte din muntele Sharp, la baza căruia a aterizat micul rover în 2012.

Din cauza poziţiei camerei, panorama nu include o imagine completă a lui Curiosity, însă cei de la NASA au realizat o a doua imagine panoramică de 650 de milioane de pixeli, cu ajutorul unei alte lentile a rover-ului.

La fel ca în cazul altor panorame realizate de Curiosity, cei de la NASA au obţinut imagini individuale surprinse de rover, alăturându-le apoi pentru a forma imaginea finală. Acest procedeu îţi permite să măreşti imaginea fără să pierzi foarte multă calitate.

Imaginile folosite pentru a crea panorama au fost realizate în perioada Zilei Recunoştinţei de anul trecut, când echipa care operează rover-ul se afla în vacanţă, iar Curiosity nu avea prea multe lucruri de făcut. El a fotografiat zilnic peisajul timp de 6 ore şi jumătate, în decurs de 4 zile, în aceeaşi perioadă de timp, pentru ca lumina să fie constantă în întreaga imagine.

Panorama poate fi văzută la cea mai bună calitate mai sus, şi poate fi descărcată de aici (atenţie însă, imaginea are 2,43 GB).

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite