FOTO Mumii egiptene, studiate cu ajutorul razelor X

FOTO Mumii egiptene, studiate cu ajutorul razelor X

Mumiile au fost puse într-un aparat modern de scanare

O echipă de cercetători şi doctori de la Universitatea din Manchester (Marea Britanie) a realizat imagini 3D din interiorul sicrielor mumiilor din Egipt, pentru a vedea cu ce bogăţii au fost îngropate acestea, dar fără a afecta calitatea lor.

Doctorul Abeer Helmi a declarat că ultimele descoperiri din domeniul razelor X îi ajută să poată recrea comorile din interiorul sicrielor. Helmi a studiat pentru acest proiect şapte mumii egiptene de la Muzeul Britanic din Londra, scrie presa britanică.

De exemplu, unul dintre exemplare este o aşa-numită preoteasă care a fost îngropată cu nu mai puţin de 11 amulete de aur, un semn al unui statut social foarte înalt. De asemenea, oamenii de ştiinţă au mai studiat o fată de 12 ani şi resturile unui bărbat adult.

Ce este mai interesant e că mumiile sunt din jurul anului 900 înaintea erei noastre, când egiptenii şi-au schimbat tehnicile de mumificare.  „Au mumificat aceste corpuri vreme de mii de ani şi au rafinat tehnica. Voiau ca aceste persoane să arată aproape la fel ca în viaţă, chiar dacă muriseră. Le păstrau organele interne, într-un fel de pachete şi puneau pietre la ochi pentru a arăta cât mai real”, a declarat Helmi.

Pe lângă comorile descoperite, doctorii au putut observa că două mumii sufereau de anemie, iar majoritatea tinerilor aveau probleme grave la dinţi. De altfel, se ştie că în vremea Egiptului Antic una dintre cele mai grave boli de care putea suferea cineva era apariţia cariilor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: