FOTO Fulgerele roşii - fenomenul atmosferic extrem de rar a fost fotografiat de un student american

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa arată un fulger roşu FOTOGRAFII Jason Ahrns
Aşa arată un fulger roşu FOTOGRAFII Jason Ahrns

Un student de la Universitatea Alaska, Jason Ahrns, a reuşit să facă nişte fotografii rare, cu fulgerele-roşii, numite şi „fantome”, care apar în timpul furtunilor, dar pentru că durează doar câteva milisecunde, nu sunt vizibile cu ochiul liber.

Ca parte a unui proiect sponsorizat de National Science Foundation, ei s-au urcat la bordul unui avion şi au zburat 30 de ore în căutarea „fantomelor” cerului. Acestea sunt cunoscute ca fulgere roşii şi sunt descărcări electrice care apar sub forma unei lumini ce durează doar câteva milisecunde. Ahrns şi colegii săi au folosit câteva camere DSLR şi camere video de mare viteză, pe care le-au amplasat pe geamul aeronavei. Practic, ei vor să afle acum mai multe despre aceste fenomene misterioase şi rare.

Într-un interviu pentru ”Smithsonian Mag”, Ahrns a explicat ce sunt aceste fenomene. ”Un câmp electric mare, generat de câteva fulgere, ionizează aerul de deasupra norilor, care emite lumina văzută în imagini. Sunt mult mai înalte, atingând altitudini de 100 de kilometri şi poate să aibă o lungime de 10 kilometri”, a declarat Ahrns.

Fulgerele roşii au fost descoperite acum 25 de ani, iar Ahrns încearcă să afle ce procese chimice au loc în timpul unui asemenea eveniment, deoarece nimeni nu ştie. De asemenea, echipa americană încearcă să afle ce efect au aceste evenimente asupra cerului şi atmosferei.

Ahrns a explicat cum a realizat imaginile. „Am folosit camera mea, un Nikon D7000 şi lentile rapide. Am setat un intervalometer, ca aparatul să realizeze imagini încontinuu. Apoi am şters imaginile care nu conţineau fulgere roşii (sprite în limba engleză). Pentru fiecare sprite pe care l-am întâlnit, am făcut 1.000 de fotografii”, a explicat pasionatul de astronomie şi fotografie.

Practic, ceea ce a făcut Ahrns, sunt printre cele mai rare fotografii cu cerul, deoarece nu mulţi s-au încumetat la asemenea muncă. În plus, trebuie un avion şi un aparat setat să fotografieze continuu.

Puteţi citi materialul complet din ”Smithsonian Mag” la acest link. 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite