FOTO O cameră de 570 de megapixeli va căuta materia întunecată a Universului

FOTO O cameră de 570 de megapixeli va căuta materia întunecată a Universului

În deşertul Atacama, din America de Sud, a fost pornită cea mai mare cameră care va căuta materia întunecată din Univers. Aceasta are 570 de megapixeli, se numeşte „Dark Energy Camera“ şi scopul proiectului este să ajute cercetătorii să înţeleagă mai bine Universul, dar şi să afle ce influenţă are materia întunecată.

Ştiri pe aceeaşi temă

NOAA (Administraţia Oceanelor şi Atmosferei) a numit această cameră drept cel mai puternic instrument creat vreodată în scopul cercetării şi cartografierii spaţiului. DEC poate recepţiona lumina de la peste 10.000 de galaxii aflate la o distanţă de până la opt miliarde de ani lumină, şi asta la o singură fotografie, notează „National Optical Astronomy Observatory“.

Camera a fost gândită pentru o utilizare de cinci ani, timp în care va fi amplasată în interiorul telescopului Blanco din Chile. DEC are o senzitivitate sporită pentru a identifica lumina infraroşie şi va utiliza sistemul de oglinzi al telescopului pentru a permite cercetătorilor să studieze şi asteroizii din sistemul nostru solar. Astfel, ei speră să vină cu teorii noi în ceea ce priveşte soarta Universului, dacă se va contracta sau extinde la infinit, sau de unde a început totul.

Astronomii prevăd că, prin intermediul DEC, vor putea identifica şi studia peste 300 de milioane de galaxii, aproximativ 100.000 de grupuri de galaxii şi aproape 4.000 de supernove. În plus, materia întunecată, pentru cercetarea căreia a fost creată această cameră, reprezintă 73% din masa materie-energie a Universului, însă se cunosc prea puţine lucruri despre aceasta.

Camera „Dark Energy Camera“

Imagini surprinse de DEC

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările