Filmări cu primii oameni pe Lună, vândute din greşeală de NASA în 1976 pentru 217 dolari. Cât valorează acestea acum

Filmări cu primii oameni pe Lună, vândute din greşeală de NASA în 1976 pentru 217 dolari. Cât valorează acestea acum

În 1976, un stagiar de la NASA, Gary George, a cumpărat 65 de casete video la o licitaţie organizată de guvern pentru suma de 217.77 de dolari. Acesta şi-a dat seama de valoarea pe care o au trei dintre casete abia la mai mult de 30 de ani distanţă.

Ştiri pe aceeaşi temă

George a vândut ulterior majoritatea casetelor către diferite posturi de televiziune, păstrând însă trei dintre ele, la recomandarea tatălui său. Decizia aceasta îi va aduce un profit uriaş, casetele fiind marcate cu iniţialele ”EVA” – Extravechicular Activity.

Pe cele trei casete se află două ore şi jumătate de filmare, care prezintă cea mai bună perspectivă a momentului care a făcut istorie, incluzând primii paşi pe Lună ai lui Neil Armstrong, o conversaţie interplanetară cu Richard Nixon şi implantarea steagului american pe suprafaţa satelitului natural. Aceste filmări vor fi scoase la licitaţie pe 20 iulie, la cea de-a 50-a aniversare a aterizării unui om pe Lună.

Preţul de pornire este de 700.000 de dolari, însă cei de la Sotheby’s spun că valoarea acestora ar putea ajunge la 2 milioane de dolari.

George a realizat că deţine o mică comoară la peste 30 de ani distanţă de la momentul achiziţiei, când a aflat că NASA a pornit în căutarea unor filmări din momentul aselenizării, pentru a marca aniversarea de 40 de ani a acestuia.

Persoana care va cumpăra casetele va face parte dintr-un grup select: numai George şi oamenii din staff-ul Sotheby’s au vizionat casetele, care au fost declarate de cei din urmă ca fiind originale şi fără probleme.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: