Tutankhamon, faraonul cu pumnal fabricat din material extraterestru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mormântul faraonului Tutankhamon a fost descoperit în urmă cu aproape un secol, dar încă nu i-au fost aflate toate secretele.

Un studiu realizat de cercetători italieni şi egipteni a arătat că un pumnal de fier îngropat alături de tânărul faraon are origini extraterestre. Provenienţa acestuia a fost stabilită cu un spectrometru cu fluorescenţă de raze X. Cercetătorii au observat că lama pumnalului conţine o cantitate neobişnuit de mare de nichel, o caracteristică specifică meteoriţilor. „Proporţia de nichel şi cobalt din lamă este compatibilă cu cea a meteoriţilor fieroşi", a explicat Daniela Comelli, Politehnica din Milano.

Artefactele produse cu minereu de fier extras din minele obişnuite conţin 4% nichel, în timp ce la arma lui Tutankhamon proporţia este de 11%. O altă trăsătură a meteoriţilor fieroşi este prezenţa cobaltului, identificat, de asemenea, în lama pumnalului, alături de fosfor şi alte materiale care sugerează că materia primă a fost de origine extraterestră, scrie „The Guardian“.

Cercetătorii au verificat descoperiri lor şi prin teste pe alţi meteoriţi identificaţi pe o rază de circa 2.000 de kilometri în jurul mormântului lui Tutankhamon. Aceştia au identificat exact fragmentul cosmic din care ar fi fost realizat pumnalul: o rocă numită Kharga descoperită la aproximativ 240 de kilometri Vest de oraşul Alexandria din Egipt. Kharga a fost singurul meteorit studiat cu aceeaşi cantitate de nichel şi cobalt identificat în lamă.

În ciuda provenienţei extraterestre a materialului din care a fost făcut pumnalul, nu este chiar o coincidenţă. Egiptenii atribuiau o mare valoare acestui metal considerat divin datorită originii sale cereşti.

Mai mult, lama pumnalului nu este singurul obiect din mormântul lui Tutankhamon realizat dintr-un material atât de rar. Pandativul sub formă de scarabeu de la gâtul lui Tutankhamon ar fi confecţionat dintr-o sticlă care s-a format în urma căderii unei roci cosmice în deşertul Libian, topind nisipul din jur. Aceasta este sticlă cu puritate de mare, având şi o concentraţie de cuarţ de 98%. Totuşi, chiar şi cu aceste descoperiri, asta nu înseamnă că piramidele au fost construite de extratereştri, dar cu siguranţă vor fi alimentate teoriile conspiraţiei.

Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!

Știință



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite