„Evanghelia după soţia lui Iisus“ - cercetătorii de la Harvard atestă că papirusul este vechi şi real

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un papirus care conţinea cuvintele „Iisus le-a spus lor, soţia mea“ a fost testat de către specialişti şi aceştia au ajuns la concluzia că este de o vechime considerabilă şi nu o copie modernă.

Potrivit cercetătorilor de la Harvard Divinity School, documentul poate data din secolul VI până în secolul IX, era noastră. Conţinutul său ar fi fost scris între secolele II şi IV.

Specialiştii menţionează că acest lucru nu este nicio dovadă a faptului că Iisus Hristos, mântuitorul din creştinism, a fost căsătorit. Fragmentul descoperit în 2012 doar menţioneză aceste cuvinte, nu şi faptul, nu dovada finală că Iisus a fost căsătorit, aşa cum spun mulţi alţi adepţi ai teoriilor conspiraţiei.

Listă de învăţături

Potrivit lui Karen King de la Harvard, fragmentul este o listă de învăţături şi dezbateri despre virginitate şi căsătorie. “Principalul subiect al fragmentului este afirmaţia că femeile care sunt mame şi soţii pot fi disciopoli ai lui Iisus - un subiect de dezbatere încă din primele momente ale apariţiei creştinismului”, a explicat King pe site-ul oficial.

În ultimii doi ani papirusul a fost testat, la fel ca şi cerneala folosită, scrisul şi gramatica pentru a vedea dacă acest fragment chiar datează între secolul VI şi secolul IX. Testele nu au indicat faptul că fragmentul ar fi fost modern. Au fost făcute două teste cu carbon pentru a determina data de scriitură a papirusului. Anii exacţi sunt 659 şi 859.

A fost Iisus căsătorit?

Cât de mare e fragmentul? Are 1,5 - 3 inci, dar se presupune că ar fi originat în Egipt, deoarece este scris în limba coptă. De două ori în acest fragment, Iisus vorbeşte despre mama sa, soţia sa şi o femeie-discipol, una dintre ele fiind identificată ca Maria. Apostolii discută dacă Maria este demnă şi Iisus le spune “poate fi apostolul meu”.

Nu se ştie autorul acestui fragment şi cel mai probabil va rămâne anonim, pentru că fragmentul este prea mic pentru a fi identificat cumva. “Această evanghelie rezumată într-un fragment ne oferă un motiv să reconsiderăm tot ce ştiam despre creştinism şi să ne întrebă dacă statutul marital al lui Iisus a contat în controversele iniţiale despre mariaj, celibat şi familie”, a spus King.

“Fragmentul nu oferă nicio dovadă că Iisus a fost însurat. E un papirus destul de vechi, în secolul VI, cel mai devreme, într-o evanghelie coptă. Poate a fost scris în greacă în secolul al II-lea. Nu există dovezi istorice pentru a susţine dacă a fost însurat, dar nu există nici dovezi istorice clare să spună că nu a fost. Cele mai vechi resurse nu spun nimic despre acest lucru. Primele discuţii de acest fel au apărut în secolul al II-lea, aşa că ar avea sens ca această evanghelie să vorbească despre o soţie”, menţionează King.

Resursele creştine tradiţionale, cum ar fi cele patru evanghelii acceptate în creştinism nu vorbesc despre statutul marital al lui Iisus. Evanghelia după Filip, descoperită mai recent, totuşi susţine că unii creştini spuneau că Iisus a fost căsătorit. 

După descoperirea papirusului, ziarul Vaticanului, “L’Osservatoare Romano” a spus că acesta ar fi un fals făcut în timpuri moderne.

Alte teorii

Evanghelia după Filip, descoperită în 1945 în Egipt, menţionează faptul că Maria Magdalena era “Koinonos” pentru Iisus, un termen grec pentru companion apropiat sau prieten. Maria Magdalena e descrisă ca una dintre cele trei femei pe nume Maria care mergeau mereu cu el. Lucrarea menţionează că Iisus îi oferea mai multă atenţie şi o săruta. Dar un sărut nu avea încărcătură romantică în acea vreme.

Un călugăr cistercian din secolul XIII, Peter de Vaux de Cerney menţionează că era parte a credinţei catariste, populară în sudul Europei, că Iisus Hristos a avut o relaţie cu Maria Magdalena. 

Citeşte mai multe despre acest subiect: 

[<a href="//storify.com/vladandriescu3/evanghelia-dup-so-ia-lui-iisus" target="_blank">View the story "Evanghelia după soţia lui Iisus" on Storify</a>]

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite