Efectele încălzirii globale se îndreaptă către un punct critic STUDIU

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă
Foto Arhivă

Un nou studiu de urmărire a semnelor vitale ale planetei arată că criza climatică se înrăutăţeşte şi riscă se să apropie de vârf. S-a descoperit că noile concentraţii de gaze şi căldura acumulatăîn apele oceanelor au stabilit recorduri îngrijorătoare.

„Semnele vitale planetare pe care le prezentăm reflectă în mare măsură consecinţele acţiunilor poluante ale societăţii”, a spus William Ripple, profesor la Universitatea de Stat din Oregon, adăugând că „o lecţie majoră pe care am învăţat-o din pandemie este că nici măcar consumul redus nu poate schimba ceea ce a fost deja afectat şi nici nu îmbunătăţeştefoarte mult situaţia în care se află planeta.”, scrie The Guardian.

Pandemia a schimbat stilul de viaţă al omului, modul în care vedem locul de muncă, sistemul educaţional şi călătoriile, dar nu au fost reduse emisiile de carbon la nivel global. Consumul de combustibili fosili a scăzut uşor în 2020, dar autorii unui raport publicat în revista BioScience spun că dioxidul de carbon, metanul şi protoxidul de azot „au fost înregistrate în concentraţiile atmosferice atât în 2020, cât şi în 2021".

Autorii studiului spun că pentru a încerca să schimbăm situaţia în care se află planeta e nevoie de modificări drastice, precum crearea unui preţ global pentru carbon. Aceştia menţionează şi necesitatea unei eliminări treptate şi a unei interdicţii de folosire a combustibilului fosil. 

Ei adaugă că este nevoie de educaţie ecologică în şcoli, pentru ca elevii să înveţe despre poluare şi să ajute la salvarea planetei prin diverse metode, precum reciclarea.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite