Dumitru Prunariu, la 32 de ani de la performanţa vieţii sale: primul român care a ieşit în spaţiul extraterestru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dumitru-Dorin Prunariu, într-o fotografie din campania „Români frumoşi“. FOTO Matei Buţă
Dumitru-Dorin Prunariu, într-o fotografie din campania „Români frumoşi“. FOTO Matei Buţă

Dumitru Prunariu reuşea o performanţă remarcabilă în urmă cu aproape 3 decenii. El a fost primul român care să iasă în spaţiul cosmic şi să intre astfel în istorie alături de alte nume mari ale cosmonauticii mondiale. Astăzi se împlinesc 32 de ani de la acea performanţă.

Dumitru Prunariu a ajuns în spaţiu pe 14 mai 1981 cu naveta spaţială Soiuz-40, producţie URSS, împreună cu rusul Leonid Popov. Prunariu a rămas în spaţiu 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute, mai exact până pe 22 mai 1981. În timpul ieşirii în spaţiu, Soiuz-40 s-a alăturat staţiei spaţiale Saliut-6, aceasta fiind deja în misiune de două luni.

„Prin efectuarea acelui zbor cosmic, devenit istoric, am ajuns să fiu cel al de-103-lea pământean care ajunge în spaţiu, iar România devine a noua ţară din lume care îşi promovează capacitatea ştiinţifică în spaţiul extra-atmosferic prin intermediul unui cosmonaut propriu“, a scris în urmă cu un an Dumitru Prunariu pe site-ul său prunariu.org.

Pe parcursul săptămânii în care au fost în spaţiu, Dumitru Prunariu şi Leonid Popov au realizate mai multe experimente ştiinţifice din sfera de interes a astrofizicii, au studiat radiaţiile cosmice şi tehnologiile spaţiale, dar au efectuat studii şi pe teme precum medicina, biologia şi psihologia, experimente gândite şi proiectate în cea mai mare parte de specialişti români.

Monumente pentru cosmonautul Prunariu

Spre finalul lunii mai 2012, Dumitru Prunariu şi-a lansat cartea: „Dumitru-Dorin Prunariu - Biografia unui cosmonaut“, scria la acea dată Mediafax. Aceasta este prima biografie autorizată a fostului cosmonaut român, iar unul dintre jurnaliştii prezenţi la eveniment a fost Alexandru Mironov cel care avea să declare că, jurnalist fiind, l-a aşteptat pe Prunariu după revenirea pe Pământ la Casa Scînteii. Tot el a avut câteva cuvinte de laudă la adresa fostului astronaut.

În anul 1984 a fost decorat cu Medalia de aur „Hermann Oberth“ a Societăţii Germane de rachete „Hermann Oberth – Wernher von Braun“. În anul 1985 a fost unul din membrii fondatori ai Asociaţiei Exploratorilor Spaţiului Cosmic (ASE Europe).

Mironov a spus că a citit biografia lui Dumitru Prunariu în trei ore şi că tinerii ar trebui să se pregătească să îi facă monumente, să numească străzi după omul care a demonstrat că „suntem capabili, ca naţiune, de foarte multe lucruri bune“.

Înainte de străzi şi monumente, Dumitru Prunariu a fost decorat, în 2011, de către ministrul Gabriel Oprea al Apărării cu Emblema „Onoarea Armatei României“, în semn de înaltă apreciere pentru întreaga activitate şi pentru merite deosebite care au contribuit la ridicarea prestigiului Armatei României. Iar din decembrie 2011 este membru de onoare al Academiei Române.

image

Dumitru Prunariu într-o discuţie cu copiii din Sălaj.

Cum a fost înainte de plecare şi în spaţiu

În urmă cu peste o lună, Dumitru Prunariu le-a acordat un interviu celor de la „ rusul Iuri Gagarin.

„Personal, m-au frapat lecturile lui Jules Vernes, iar ştirea de la Radio România despre reuşita lui Iuri Gagarin de a ajunge la bordul navei spaţiale Vostok 1 în spaţiul extraterestru mi-a dat aripi şi motive să visez. Atunci aveam doar 8 ani, dar impactul acestei ştiri senzaţionale, care a revoluţionat lumea, m-a pus pe gânduri şi mai târziu pe fapte“, a descris fostul astronaut impactul pe care l-a avut reuşita URSS din 1961 asupra sa.

Dumitru Prunariu este aproape un copil frumos ca însăşi tinereţea, curat cum este curată carnea unui măr. [...] am rămas surprins să văd cum un erou naţional poate să fie atât de gingaş, atât de modest, de cordial, de savant şi de copilăros totodată Nichita Stănescu despre Dumitru Prunariu în decembrie 1982

În cazul trimiterii sale în spaţiu, decizia a fost luată de partea română, deşi mai exista un echipaj probabil: Dediu-Romanenko. „Decizia finală a fost luată, pe baza calificativelor, de partea română care a oficializat rezultatul şi a decis ca eu să reprezint România în misiunea spaţială „Intercosmos“. Atunci am conştientizat faptul că, da, eu voi fi acela care în numele României mă voi urca în vârful acelei rachete şi nu altcineva“, a explicat acesta.

image

Capsula navetei spaţiale Soiuz-40 a intrat în patrimoniul Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I“ din Bucureşti în urmă cu aproape 30 de ani. Acesta fapt s-a întâmplat în baza actului de primire (AP) nr. 0385445, emis la 12 februarie 1982. Capsula a ajuns în patrimoniul României la nici un an după ieşirea în spaţiu, iar actualmente este estimată la aproximativ 170.000 de lei. În SUA, preţul ar putea ajunge chiar la două sau trei milioane de dolari. Povestea completă a acestui exponant este disponibilă pe site-ul „Historia“.

Pământul, văzut din spaţiu, are o imagine aparte, iar Dumitru Prunariu o compară cu o simfonie de culori. „De după hublourile navei spaţiale, Pământul se dezvăluia sub ochii noştri sub forma unui ghem de vată impenetrabilă. Din cosmos, cromatica Pământului este fascinantă; o simfonie a culorilor de la alb şi griuri la fel de fel de nuanţe de verde, albastru, cafeniu“, a descris acesta imaginea pe care a văzut-o în 1981. Interviul complet este pe site-ul „Viaţa liberă“.

Mai jos este un documentar în care sunt prezentate pregătirile decolării navetei Soiuz-40, lansarea şi mai sunt câteva imagini din spaţiu.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite