Nikola Tesla, despre drona creată în urmă cu un secol: Vezi primul dispozitiv dintr-o rasă de roboţi cu minte proprie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nikola Tesla a marcat secolul al XX-lea cu invenţiile sale.
Nikola Tesla a marcat secolul al XX-lea cu invenţiile sale.

Dronele sunt, în prezent, unele dintre cele mai interesante gadgeturi sau vehicule de transport sau atac militar, dar în urmă cu peste un secol, când Nikola Tesla a prezentat o invenţie similară, a fost considerat nebun. Nebunia unuia dintre cei mai mari fizicieni s-a dovedit însă o privire realistă în viitor, unul populat cu roboţi autonomi.

„Lumea se mişcă lent, iar noile adevăruri sunt greu de observat“, a spus Nikola Tesla, fizicianul care a inventat curentul alternativ pe care îl folosim în prezent şi sistemul de transmitere wireless a energiei. Prin citatul de mai sus, el încerca să le răspundă celor care nu credeau în invenţia sa, notează Engadget. În 1898, la târgul ştiinţific din New York, el a folosit un radiotransmiţător pentru a controla de la distanţă o mică ambarcaţiune trimisă la apă într-o piscină, o dronă primordială.

image

La acea vreme, foarte puţini oameni cunoşteau şi stăpâneau tehnologia transmisiilor prin unde radio, dar Tesla era deja înaintea vremurilor şi înaintea capacităţii de înţelegere a oamenilor care asistau la demonstraţia sa de la Electrical Exhibition. Ambarcaţiunea avea 120 de centimetri, o baterie pentru autonomie şi din puntea acesteia ieşeau trei antene, una principală pe centru şi alte două la capete, care captau semnalul transmis de telecomandă.

Fizicianul o dotase chiar cu lumini gândite pentru a-i ajuta pe oameni să îi observe poziţia şi direcţia. În timpul testului său, a arătat, prin patru semnale luminoase, rădăcina pătrată a lui 64. „Când am prezentat-o prima dată, a creat mai mult interes decât oricare altă invenţie a mea“, scria Tesla mai târziu. Drona lui nu a fost gândită pentru război, dar asta nu i-a împiedicat pe oameni s-o vadă drept o armă foarte utilă.

nikola tesla

Vehicule cu minte proprie

După expoziţia de la finalul anilor 1800, cei mai mulţi oameni s-au concentrat pe ce s-ar putea dezvolta pe cale militară din invenţia lui Tesla. Totuşi, fizicianul a spus, în 1900, într-un articol din revista „Century“, că el vede astfel de dispozitive dezvoltate spre unele similare oamenilor, adică organisme care răspund la stimulii şi situaţiile din jur. Chiar şi ambarcaţiunea sa funcţiona cu „o minte împrumutată“, cea a operatorului care controla totul.

Nikola Tesla prevedea că într-o zi se va ajunge la maşinării care să aibă o minte proprie, acţionând pe baza informaţiilor de la stimulii din jur, fără vreo intervenţie a unui operator. Când fizicianul a fost întrebat dacă nu cumva creaţia sa poate fi şi adaptată unor bombe autonome, el a afirmat că depinde de cel care o utilizează.

„Nu vezi acolo o torpilă wireless, vezi primul [dispozitiv] dintr-o rasă de roboţi, organisme mecanice care vor face treaba în locul omenirii“, a afirmat Tesla.

Află mai multe: 

VIDEO Tu ce invenţii incredibile ai oferi umanităţii? Cele mai bune şi utile creaţii au pornit de la simple idei

70 de ani de la moartea fizicianului Nikola Tesla, „omul care a inventat secolul XX”

VIDEO Cea mai portabilă dronă din lume

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite