VIDEO Dispozitivul care îţi poate face inima să bată pentru totdeauna, realizat cu ajutorul unei imprimante 3D

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii de ştiinţă au creat o membrană electronică revoluţionară ce ar putea înlocui stimulatoarele cardiace, potrivit The Independent.

Dispozitivul foloseşte o „reţea de senzori şi electrozi ca o pânză de păianjeni“ pentru a monitoriza constant activitatea electrică a inimii şi, în viitor, ar putea administra şocuri electrice pentru a menţine un ritm cardiac bun.

Cercetătorii de la Universitatea din Illinois şi cei de la Universitatea Washington au folosit modele generate cu ajutorul unui computer şi o imprimantă 3D pentru a creea un prototip al membranei. Aceasta a fost aplicată pe inima unui iepure, iar organul a funcţionat perfect în afara corpului, într-o soluţie bogată în nutrienţi şi oxigen.

Spre deosebire de pacemakere sau de defibrilatoarele ce pot fi implantate, membrana poate fi realizată în aşa fel încât să se muleze perfect pe orice inimă.

Un inginer biomedical de la Washington University a explicat cum ar putea funcţiona acest dispozitiv şi cum i-ar putea ajuta pe pacienţii care au probleme cu inima. „Când dispozitivul simte că va urma un eveniment catastrophic, precum un atac de cord sau o artimie, poate aplica o terapie de înaltă definiţie. Poate da stimuli electrici în anumite zone în aşa fel încât aritmia să fie oprită şi atacul de cord să fie prevenit“, a declarat Igor Efimov.

Dispozitive similare există încâ din 1980 şi poartă numele de „şosete cardiace“. Totuşi, acestea sunt foarte rudimentare şi sunt făcute din bucăţi de material textil căptuşite cu electrozi. Menţinerea acelor electrozi pe suprafaţa inimii este o sarcină foarte dificilă, dacă nu chiar imposibilă.

Noul dispozitiv este inovator mulţumită sistemului electronic elastic dezvoltat de John Rogers, de la Universitatea din Illinois. Cu toate că acesta este construit din aceleaşi materiale rigide folosite şi la dispozitivele electronice obişnuite, circuitele au formă curbată, lucru care le permite să se extindă fără să se rupă.

Rogers a comparat aceast înveliş cu pericardul, membrana care înveleşte inima,.Acest pericard artificial este dotat cu dispozitive de mare calitate care pot simţi şi interacţiona cu inima în diverse moduri“, a spus el.

Cu toate că dispozitivul va fi folosit, deocamdată, doar a instrument de cercetare, acesta le va permite oamenilor de ştiinţă să observe cum se schimbă ritmul cardiac în diverse condiţii. În viitor, membranele electronice de acest gen ar putea deveni obişnuite, salvând numeroase vieţi. 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite