Dispariţia misterioasă a plasticului din ocean: milioane de tone există, dar nu sunt de găsit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gunoaiele din ocean pun în pericol viaţa marină FOTO Reuters
Gunoaiele din ocean pun în pericol viaţa marină FOTO Reuters

Planeta noastră e formată într-o proporţie considerabilă din oceane, iar acestea, la rândul lor, sunt formate din plastic. Acesta a fost aruncat de oameni şi a populat unele ecosisteme naturale. Un studiu trage un semnal de alarmă: plasticul dispare. Poluarea rămâne.

Potrivit unui nou studiu, citat de revista “Science”, 99% din plasticul din oceane lipseşte. În apele pământului ar trebui să se afle milioane de tone, dar acestea nu sunt de găsit. Ce se întâmplă cu ele? Peştii le mănâncă.

În fiecare an, oamenii produc 300 de milioane de tone de plastic, iar mare parte ajunge în depozite amenajate. 0,1% din cantitatea de plastic ajunge în apă, de la oceane la râuri. Plasticul a fost găsit inclusiv în gheaţa arctică sau pe plajă, iar Grămada Uriaşă de Gunoi din Pacific e o insuliţă în sine.

Pentru a vedea cât de mult plastic e în oceane, cercetătorii au trimis patru vase în călătoria Malaspina între 2010 şi 2011. Cu toate că aşteptările erau foarte mari, vasele nu au găsit la fel de mult plastic pe cât trebuia. Specialiştii au găsit 40.000 de tone de plastic, astfel 99% din plasticul din ocean fiind ne negăsit, cel mai probabil fiind mâncat de către peşti.

Când plasticul pluteşte pe ocean, el poate fi fragmentat de apa sărată, radiaţia soarelui şi de valuri. Particulele mici ajung în circuitul alimentar al peştilor.

Cercetătorii au o dificultate mare însă. Nu ştiu să tragă o concluzie privind efectele pe termen lung. O mare parte din cantitatea de plastic conţine elemente poluante sau toxice, inclusiv mercur. Practic, peştii mănâncă toate aceste elemente toxice şi mai departe se transmit în întregul ecosistem. “Dacă peştii elimină plasticul prin vomă sau excremente, atunci nu există un pericol pe termen lung, dar nu ştim cât mănâncă”, a declarat Peter Davison, cercetător din California.

Cercetătorii au declarat că cel mai bun scenariu ar fi ca plasticul să se scufunde pe fundul oceanului. “Nu cred că putem să ne imaginăm încă cel mai rău scenariu. Nu ştim ce face plasticul în ocean”, au spus cercetătorii. 

[<a href="//storify.com/vladandriescu3/ocean" target="_blank">View the story "Ocean" on Storify</a>]

Știință



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite