Descoperire revoluţionară: tranzistori genetici care transformă celule în calculatoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tranzistori FOTO dytrade.com
Tranzistori FOTO dytrade.com

Cercetători de la Universitatea Stanford au anunţat săptămâna aceasta invenţia unor receptori genetici care se comportă ca un fel de „calculator genetic“. Aceştia  pot revoluţiona modul în care sunt tratate bolile.

În lucrarea ştiinţifică publicată în revista „Science“, echipa de cercetători a descris sistemul de tranzisori genetici, care poate fi inserat în celule vii şi poate fi pornit sau oprit dacă anumite condiţii sunt îndeplinite. Ei speră ca aceşti tranzistori să poată fi dezvoltaţi în ceea ce s-ar chema calculatoare microscopice cu viaţă, informează HuffingtonPost.com.

Calculatoarele astfel create ar putea să aibă mai multe funcţii, de la a determina dacă o anumită toxină este prezentă într-o celulă până la a vedea de câte ori s-a divizat o celulă canceroasă sau cum un medicament administrat interacţionează cu fiecare celulă.

Tranzistorul poate fi folosit pentru a modifica o celulă şi celulele din jurul său şi le comandă ce să facă. De exemplu, celulele canceroase s-ar putea autodistruge.

Drew Endy, cercetătorul de la Universitatea de Inginerie din Stanford, declară:

„O să putem să introducem calculatoare în orice celulă vie. Nu o să înlocuim calculatoarele cu silicon. Nu o să îţi înlocuim telefonul sau laptopul. Dar vor folosi calculatoare în locuri în care siliconul nu poate să ajungă“.

Echipa de cercetători şi-a demonstrat teoria folosind bacteria E. Coli, un organism des folosit în cercetarea genetică.

Calculatoarele tradiţionale folosesc milioane de minitranzistori, iar mai mulţi tranzistori care lucrează împreună pot forma ceea ce se numeşte „poarta logică“. Ea serveşte drept baza tuturor operaţiilor făcute de calculatoare.

Tranzistorii folosesc enzime pentru a controla fluxul de proteine pe lângă ADN, aşa cum un calculator foloseşte tranzistori de silicon pentru a controla fluxul de electroni.

Drew Endy a făcut şi un video în care explică cum funcţionează tot sistemul:

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite