Descoperire inedită: o specie de pinguin uriaş trăia în Noua Zeelandă acum milioane de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oase ale unui pinguin uriaş, de înălţimea unui om (1,60 m), au fost descoperite în Noua Zeelandă, potrivit BBC News.

Oasele fosilizare sunt ale unui animal despre care se crede că ar fi avut o înălţime de aproximativ 1,6 metri şi o greutate de până la 80 de kilograme. Acesta a trăit în timpul Paleocenului, acum 56-66 milioane de ani.

Vietatea, supranumită „pinguinul monstru” de către Muzerul Canterbury, se adaugă la lista de giganţi acum dispăruţi ai faunei din Noua Zeelandă. Papagali, vulturi, lilieci şi pasărea moa se numără printre celelalte animale.

„Aceasta este una dintre cele mai mai specii de pinguin descoperite vreodată”, a declarat Paul Scofield, custodele muzeului, pentru BBC. El a adăugat că specia era caracteristică Emisferei Sudice.

Se crede că pinguinii au devenit uriaşi ca urmare a dispariţiei din oceane a reptilelor marine mari, cam în aceeaşi perioadă în care au dispărut şi dinozaurii. „Apoi, vreme de 30 de milioane de ani, a venit vremea pinguinilor uriaşi”, a spus Scofield.

Specia cea mai mare din prezent, pinguinul imperial, creşte până la înălţimea de 1,2 metri.

Nu se ştie exact de ce au dispărut pinguinii uriaşi din apele emisferei sudice. Cea mai răspândită teorie este aceea a competiţiei crescând cu mamiferele marine.

„În vremea în care pinguinii uriaşi evoluau, reptilele marine mari tocmai dispăruseră”, a precizat Gerald Mayr, autorul unui nou studiu, pentru BBC.

„În Antarctica şi Noua Zeelandă nu existau competitori mari până la balenele cu dinţi şi foci, multe milioane de ani mai târziu”.

Dispariţia pinguinilor uriaşi pare să fie corelată cu dezvoltarea acestor competitori, dar motivele exacte sunt încă discutate, atrage atenţia Mayr.

Oasele noii specii au fost descoperite într-un sit din North Canterbury, anul trecut, şi de atunci au fost analizate de către o echipă internaţională.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite