Descoperire în astrofizică: Primele unde de după Big Bang, detectate în mod direct de cercetători

Descoperire în astrofizică: Primele unde de după Big Bang, detectate în mod direct de cercetători

Primul ecou al Big Bangului a fost identificat

Fizicienii americani au anunţat realizarea unei descoperiri majore în astrofizică: prima detectare directă a undelor gravitaţionale primordiale, ce reprezentă primele şocuri de după Big Bang, care au marcat naşterea Universului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Existenţa acestor ondulaţii spaţiu-timp, primul ecou al Big Bangului, prevăzute în teoria generală a relativităţii formulată de Albert Einstein, demonstrează expansiunea extrem de rapidă a Universului în prima fracţiune de secundă a existenţei sale, o fază denumită „inflaţie cosmică“, scriu cei de la Mediafax.

Potrivit site-ului businessinsider.com, undele gravitaţionale primordiale reprezintă cea din urmă predicţie făcută de Einstein în teoria generală a relativităţii care rămăsese nedemonstrată până acum.

„Detectarea acestui semnal este unul dintre obiectivele cele mai importante din cosmologie în prezent şi a fost rezultatul unei cantităţi uriaşe de muncă depusă de un număr mare de cercetători“, a subliniat John Kovac, profesor de astronomie şi de fizică la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (CfA), coordonatorul echipei de cercetători de la proiectul BICEP2 care au făcut această descoperire.

„Era ca şi cum căutam un ac în carul cu fân, dar, în loc de asta, am descoperit o rangă“, a spus fizicianul Clem Pryke de la Universitatea Minnesota, coautor al studiului. Potrivit fizicianului Avi Loeb de la Universitatea Harvard, această descoperire „aduce noi lămuriri pentru unele dintre întrebările fundamentale - «de ce existăm noi?» şi «cum a apărut Universul?»“.

„Nu doar că aceste rezultate sunt dovada de netăgăduit a inflaţiei cosmice, dar ele ne informează şi despre momentul în care a avut loc această expansiune rapidă a Universului şi despre puterea acestui fenomen“, a explicat el. „(Undele gravitaţionale primordiale) au fost denumite Sfântul Graal al cosmologiei“, a declarat la rândul său Hiranya Peiris, profesor University College din Londra.

Această descoperire din domeniul cosmologiei a fost realizat cu ajutorul observaţiilor făcute cu telescopul BICEP2 din Antarctica asupra radiaţiei cosmice de fond, o lumină slabă lăsată de Big Bang. Fluctuaţii minuscule furnizează indicii despre primele zile ale Universului. Astfel, mici diferenţe de temperatură de la nivelul cerului dezvăluie regiunea în care cosmosul era mai dens şi regiunea în care s-au format galaxiile şi norii galactici, au explicat oamenii de ştiinţă.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările