Decizie istorică în justiţia americană: cimpanzeii au aceleaşi drepturi ca şi oamenii

Decizie istorică în justiţia americană: cimpanzeii au aceleaşi drepturi ca şi oamenii

Cimpanzeii sunt oameni, au decis americanii

Curtea de Justiţie din New York a decis că doi cimpanzei au aceleaşi drepturi ca şi oamenii şi nu pot fi ţinuţi în captivitate fără voia lor.

Un judecător a decis că o pereche de doi cimpanzei care sunt la Stony Brook University , pe post de cobai pentru cercetare, au aceleaşi drepturi ca şi oamenii. E prima oară în istoria justiţiei când maimuţele primesc aceleaşi drepturi privind detenţia ca şi oamenii. Astfel, animalele au primit drepturile de tip habeus corpus, care le permite deţinuţilor să îşi conteste detenţia. Decizia ar putea duce la eliberarea primatelor şi ar putea să fie folosită pentru eliberarea altor animale captive.

"E un pas important pentru scopul nostru: dreptul eliberării cimpanzeilor şi altor animale cu minte complexă", a declarat Natalie Prosin, de la organizaţia pentru drepturile animalelor Nonhuman Rights Projects. "Ne-am pus piciorul în uşă şi, indiferent de ce se va întâmpla, ea nu va mai putea fi închisă vreodată", a completat aceasta.

Cazul a început în decembrie 2013, când organizaţia NhRP a depus o plângere în numele a patru cimpanzei, doi ţinuţi la Stony Brook şi alţi doi într-o proprietate privată. Activiştii susţin că animalele sunt prea complexe din punct de vedere cognitiv şi emoţional pentru a fi ţinute în captivitate şi au cerut mutarea lor într-un sanctuar pentru cimpanzei. NhRP s-a folosit de habeas corpus, adică dreptul persoanelor de a contesta detenţia. Practic, pentru a da o decizie în cazul acesta, judecătorii au decis că cimpanzeii sunt oameni.

Judecătorul Barbara Jaffe a decis ca pe 6 mai Universitatea Stony Brook să vină în faţa justiţiei pentru a motiva ţinerea în captivitate a maimuţelor şi eliberarea lor într-un sanctuar din Florida. Animalele au fost folosite în studii privind bipedismul uman. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: