SCI-TECH

TheConversation (foto deschidere: Richard Legner/Getty.: Inteligenţa artificială poate dobândi un simţ al mirosului prin care detectează bolile doar din respiraţie.


DÉJÀ NU

Slate: Facebook a permis accesul a cel puţin 60 de companii, printre care Apple, Blackberry, Samsung, Amazon şi Microsoft, la un volum uriaş de date personale ale utilizatorilor reţelei. În unele cazuri, companiile au avut acces şi la informaţii despre religia sau vederile politice ale utilizatorilor, ca şi la informaţii despre prietenii lor, chiar şi atunci când aceştia au încercat să blocheze distribuirea datelor despre ei unei terţe părţi. Pe lista companiilor este şi Huawei, despre ale cărei legături cu guvernul chinez au atenţionat nu o dată serviciile americane. Cât de gravă e problema relaţiei cu chinezii pentru Facebook, încearcă să explice TheAtlantic.

DIN GENELE A TREI PĂRINŢI

Medicii unei clinici din Kiev fac ceea pare că nimeni din lume nu mai face: ajută femeile infertile să nască copii din genele a trei părinţi: mama, tatăl şi o donatoare. De ce? Pentru că fiecare mamă vrea să simtă şi o legătură de sânge cu copilul ei, spun medicii ucrainieni. Argumentul pare destul de puternic, dar nu şi pentru unii bioeticieni. Un reportaj NPR de la faţa locului.

HI, TECH!

Sfârşit de eră: Yahoo Messenger se închide pe 17 iulie. Definitiv. Ştirea şi FAQs pentru cele utile după, pe TechCrunch.

Reuters: Hackerii chinezi au furat 614 GB de date clasificate despre planurile de război submarin ale marinei americane.

Desktop Vodă: Câteva din anunţurile importante făcute publisherilor la Worldwide Developers Conference, marele eveniment Apple de săptămâna aceasta. Dacă vreţi să le aflaţi chiar pe toate, le găsiţi pe VentureBeat.

ZDNet: Site-ul de teste ADN My Heritage a fost spart fiind afectaţi toţi cei peste 92 de milioane de utilizatori care s-au înscris pe site după 26 octombrie 2017.

VanityFair: De ce s-a întâlnit un om din conducerea Cambridge Analytica cu Julian Assange?

BBC: Nori sub valuri: Microsoft şi-a aruncat în mare serverele unui centru de date, o maşinărie de vreo 15 metri, pentru a îl răci şi a vedea dacă se poate reduce energia de mentenanţă.

NewScientist: Computerele cuantice sunt ciudate şi mult mai puternice decât ne imaginăm.

Rusia şi China îşi continuă marşul de investiţii în domeniul hipersonicelor, dar nici americanii nu stau cu mâinile în sân: CNBC scrie despre programul de arme hipersonice de 928 de milioane de dolari al Pentagonului şi tăcerea din jurul lui.

VPNFilter, un malware care a infectat deja sute de mii de routere în toată lumea, pare a fi mult mai periculos decât se credea, arată o analiză Talos, unitatea de securitate cibernetică a Cisco, citată de Cyberscoop.

Adevărul: E pe apă primul feribot electric construit în România.

Întreg conţinutul newsletterului, AICI.