De ce nu au „fotografiat“ oamenii de ştiinţă gaura neagră aflată în centrul Căii Lactee

De ce nu au „fotografiat“ oamenii de ştiinţă gaura neagră aflată în centrul Căii Lactee

Prima imagine cu o gaură neagră a făcut înconjurul lumii, însă a şi dat naştere unor întrebări importante, una dintre cele mai repetate fiind ”de ce nu au fotografiat oamenii de ştiinţă gaura neagră din mijlocul Căii Lactee?”.

Ştiri pe aceeaşi temă

Sagittarius A* este o gaură neagră care se află, conform oamenilor de ştiinţă, în centrul Căii Lactee. Astfel, pare un lucru destul de logic ca cercetătorii să încerce să realizeze o imagine a acestei găuri negre, aflată mult mai aproape decât M87.

Răspunsul la întrebarea de mai sus este oferit de site-ul bgr.com. Practic, deşi ne aflăm într-o galaxie în centrul căreia se află o gaură neagră, planeta noastră la fel ca marea majoritate a celor din galaxia noastră, nu se află într-o poziţie suficient de bună pentru a o vedea pe Sagittarius A*.

Sunt mult prea multe corpuri cereşti în calea noastră – stele, planete, praf stelar şi multe altele. Este ca şi cum am încerca să ne uităm spre centrul unei păduri stând la liziera acesteia. Din poziţia în care se află Pământul, dacă am încerca să ne uităm spre centrul galaxiei, am avea o ”privelişte” asemănătoare cu aceasta:

Astfel, echipa proiectului Event Horizon a decis să caute o galaxie aflată într-o poziţie corectă pentru a fi observată de pe Pământ, iar Messier 87 le-a oferit candidatul perfect – gaura neagră M87.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările