De ce sunt mările sărate? Avem destulă sare să acoperim planeta cu un strat de sare înalt de 40 de etaje

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De ce sunt mările sărate?
De ce sunt mările sărate?

De ce sunt mările sărate e o întrebare care are răspuns în ciclul hidrologic al Terrei. Acumulările de sare din oceane cresc încontinuu şi se depun pe fundul acestora.

Doi dintre cei mai prezenţi ioni în apa sărată sunt clorurile şi natriul. Ei reprezintă 90% din ionii dizolvaţi în oceane şi sunt … săraţi. Concentraţia de săruri din apele mărilor şi oceanelor este de 3,5% din masa apei. Această concentraţie este denumită şi salinitate.

Potrivit Institutului Naţional al Oceanelor şi Atmosferei din Statele Unite, dacă sarea din oceane şi mări ar putea fi scoasă deodată ar forma un strat deasupra Pământului înalt cât o clădire de 40 de etaje.

Oceanele reprezintă 70% din suprafaţa Terrei, iar pe măsură ce gheaţa arctică se topeşte, suprafaţa aceasta creşte.

Mările şi oceanele sunt sărate pentru că în ele se varsă râurile planetei, care aduc sedimente şi substanţe. Oceanele conţin aproape orice substanţă de pe Terra, deşi în concentraţii foarte mici.

Cum au devenit mările şi oceanele sărate?

La începutul Pământului, mările şi oceanele erau doar puţin sărate. Dar, de la primul strop de ploaie de pe Terra, acum sute de milioane de ani, pământul s-a rupt în bucăţi mici, iar minerale au început să circule spre mare, din lanţurile muntoase sau dealurile din apropiere. Astfel, sarea a început să ajungă în apă.

Potrivit studiilor făcute în Statele Unite, râurile de acolo aduc 225 de milioane de tone de solide dizolvate în oceane şi 513 milioane de tone de sediment suspendat. La nivelul întregii lumi, râurile transportă 4 miliarde de tone de săruri dizolvate către ocean. În fiecare an aceste săruri se depun pe fundul oceanelor şi acestea devin şi mai sărate.

Sărurile devin concentrate pe fundul oceanelor deoarece căldura de la Soare distilează şi evaporă apa pură de la suprafaţă şi lasă doar sarea în urmă. Acest proces face parte din ciclul hidrologic al planetei noastre.

Ciclul hidrologic înseamnă că vaporii de apă se ridică de pe suprafaţa oceanelor,  sunt purtaţi de vânt, iar atunci când întâlnesc o masă de aer rece, formează ploaia. Ploaia ajunge în râuri şi acestea transportă apa spre oceane. Evaporarea apei de pe Terra şi din oceane duce apa înapoi în atmosferă şi ciclul se reia. Oceanele nu sunt aşadar proaspete, pentru că acumulează sarea, iar apa se evaporă.

image

De ce sunt mările sărate? Cele mai sărate mări

Cea mai sărată mare este Marea Roşie. De asemenea, o concentraţie foarte mare poate fi găsită şi în Golful Persic, unde ratele de evaporare sunt ridicate.

Cel mai sărat ocean este Oceanul Atlantic de Nord, în special Marea Sargaselor, de lângă insulele Canare. Salinitatea ei este dată de temperaturile foarte mari, care duc la o rată de evaporare extremă. 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite