De ce a apărut mersul biped

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apariţia mersului biped la strămoşii noştri îndepărtaţi a fost şi a rămas una dintre marile enigme ale evoluţiei umane. Chiar dacă există ipoteze şi teorii, unele larg acceptate în mediul academic, dovezile cu privire la acest pas evoluţionar au lipsit în cea mai mare parte.

Un nou studiu, realizat de cercetătorii de la Universitatea din York, Marea Britanie, contrazice vechile teorii şi încearcă să arunce o lumină nouă asupra evoluţiei bipedalismului.

Cea mai răspândită teorie, predată asiduu în şcoli, susţine că bipedalismul, chiar dacă parţial, a apărut încă de acum circa 6-7 milioane de ani la homininii străvechi, aşa cum ar fi Sahelantropus tchadensis sau Orrorin tugenensis, continuând să coexiste cu locomoţia patrupedă inclusiv la australopitecine, până la apariţia genului Homo.

El a fost un răspuns evoluţionar la schimbările climatice, pădurile fiind înlocuite de savane, un mediu în care strămoşii preistorici ai genului Homo au fost nevoiţi să se ridice pe două picioare pentru a putea observa eventualele pericole, pentru a putea căra diferite obiecte cu ajutorul membrelor superioare sau pentru a putea alerga prin iarba înaltă din estul şi sudul Africii.

Citeşte articolul integral pe site-ul stiintasitehnica.com

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite