Cuplul din spatele BioNTech, compania care lucrează la revoluţionarul vaccin Pfizer: „Echipa de vis” care şi-a dedicat viaţa medicinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Faz.net / Wolfgang Eilmes
Foto: Faz.net / Wolfgang Eilmes

Anunţul făcut ieri de grupul american Pfizer, care spune că vaccinul pe care îl dezvoltă împotriva virusului SARS-CoV-2 are o eficienţă de 90%, a adus în prim-plan o „echipă de vis”, considerată un motiv esenţial pentru acest progres - Ugur Sahin şi Oezlem Tuereci, soţ şi soţie, şefii companiei BioNTech, finanţată de Pfizer.

Pfizer şi BioNTech sunt primele companii farmaceutice ce oferă date despre reuşita unui vaccin împotriva noului coronavirus, în urma unor teste clinice efectuate la scară largă. Cele două companii au notat că nu există motive de îngrijorare din punct de vedere medical şi se aşteaptă să ceară autorizaţia SUA pentru a produce vaccinul în regim de urgenţă spre sfârşitul acestei luni.

În spatele uneia dintre cele două companii care oferă motive de speranţă în aceste zile se află un cuplu denumit de partenerii lor „echipa de vis”, care a primit o scurtă biografie realizată de cei de la Reuters.

Este vorba despre Ugur Sahin şi Oezlem Tuereci, în vârstă de 55 şi 53 de ani, soţ şi soţie, şefii şi fondatorii companiei BioNTech. Ambii sunt copiii unor imigranţi turci, fiind născuţi în Germania, iar Sahin figurează în prezent în top 100 cei mai bogaţi germani, conform săptămânalului Welt am Sonntag.

Şedinţe în blugi şi cu casca de biciclist în mână

„În ciuda reuşitelor sale (n.r.: ale lui Sahin), nu s-a schimbat niciodată, este incredibil de modest” spune Matthias Kromayer, membru al consiliului firmei de venture capital MIG AG, ale cărei fonduri au ajutat BioNTech încă de la începuturile celei din urmă, în 2008. Kromayer mai spune că Sahin vine de obicei la şedinţe în blugi, cu casca de biciclist în mână şi rucsacul în spate.

Sahin şi-a urmărit visul de a studia medicina şi de a deveni medic fără răgaz, lucrând la spitale din Koln şi Hamburg, unde a întâlnit-o şi pe soţia sa, în primii ani ai carierei sale academice. Pasiunea sa pentru cercetare medicală şi oncologie era împărtăşită de Tuereci, al cărei tată a fost tot medic. Ba chiar pasiunea a mers atât de departe încât, în ziua nunţii, cei doi s-au aflat tot în laborator o bună perioadă de timp, conform lui Tuereci.

Cariera lor de antreprenori a început în 2001, odată cu înfiinţarea Ganymed Pharmaceuticals, o companie care încerca să dezvolte anticorpi care să lupte cu cancerul. Sahin nu a renunţat însă la cariera de profesor pe care şi-o stabilise atunci, predând în continuare la universitatea din Mainz.

Carieră de succes şi ca antreprenori

Ganymed a obţinut fonduri de la MIG AG în 2005, însă a fost vândută în 2016 japonezilor de la Astellas pentru 1,4 miliarde de dolari. La acea vreme însă, a doua companie a celor doi era deja un nume important în industria de cercetare - aceasta se numea BioNTech, fondată în 2008, pentru descoperirea unor terapii împotriva cancerului de orice tip. Cercetarea lor este strâns legată de mRNA, o substanţă „mesager” foarte versatilă, ce trimite instrucţiuni genetice celulelor organismului.

Această substanţă a devenit esenţială în 2020. În ianuarie, Sahin a observat evoluţia răspândirii noului coronavirus din Wuhan şi şi-a dat seama că cercetarea BioNTech poate face pasul către vaccinuri bazate pe mRNA. A urmat organizarea unei echipe de 500 de oameni, însărcinaţi cu dezvoltarea unor posibile vaccinuri împotriva SARS-CoV-2 şi finanţaţi de gigantul farma Pfizer şi de producătorul de medicamente Fosun, din China.

Matthias Theobald, un profesor de oncologie de la universitatea din Mainz, care a lucrat cu Sahin timp de 20 de ani, spune că acesta are o ambiţie de neoprit de a transforma medicina, exemplificată şi de „saltul în gol” făcut de acesta atunci când a început dezvoltarea vaccinului pentru COVID-19.

„Este o persoană foarte modestă. Aparenţele înseamnă foarte puţin pentru el. Vrea să creeze structuri care să îi permită să îşi realizeze viziunile şi în privinţa aceasta se vede că dorinţele sale nu sunt deloc modeste” spune Theobald.

Vorbind cu cei de la Reuters luni, Sahin a spus că nu ştia atunci când a început dezvoltarea vaccinului cât de dificilă se va dovedi a fi această sarcină: „Cu siguranţă nu e ceva ce ai recunoaşte cu uşurinţă ca om de ştiinţă, însă am ştiut că acest lucru poate fi posibil de la bun început”.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite