Cum se va schimba transportul în comun cu ajutorul inteligenţei artificiale

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În România anului 2019, poţi avea un telefon inteligent, poţi avea o casă inteligentă, poţi locui într-un oraş inteligent şi, de ce nu, poţi beneficia chiar şi de un transport în comun inteligent, într-un ecosistem de tip Smart City.

România adoptă tehnologiile smart

Iniţiativele oraşelor de a deveni „smart” prin intermediul soluţiilor propuse de inteligenţa artificială sunt tot mai frecvente. Astfel, la Sibiu, primul mediu urban din România care a implementat o platformă online de plată a obligaţiilor fiscale, urmează să se instaleze camere video în autobuze şi să asigure implementarea sistemului de smart ticketing, precum şi crearea unei aplicaţii mobile de transport în comun. Tot aici, precum şi în Arad, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Râmnicu Vâlcea şi Timişoara, funcţionează aplicaţia 24pay, dezvoltată de compania PTP Online, care le oferă posibilitatea celor care folosesc transportul în comun să achite biletul de călătorie cu telefonul.

În România, o aplicaţie concretă a tehnologiei moderne are loc în cadrul proiectului pilot Alba Iulia Smart City, prin instalarea în 15 mijloace de transport gestionate de către STP Alba Iulia a unei soluţii de transport public inteligent. Această soluţie se bazează pe segmentul Orange Wi-Fi Mobile, incluzând accesul Wi-Fi la internet securizat pentru călători şi accesul în timp real la informaţii legate de poziţionarea GPS, viteza şi direcţia de deplasare a fiecărui mijloc de transport testat.

Primii paşi către o autonomie totală a transportului în comun

Ceea ce astăzi pare că ţine încă de domeniul literaturii ştiinţifico-fantastice se va putea transforma însă, în curând, în pură realitate: de exemplu, la Cluj urmează să vedem primele maşini autonome în transportul în comun. Acest lucru va fi realizabil graţie paşilor pe care îi face Clujul în direcţia transformării într-un veritabil Smart City.

Daniel Metz, CEO NTT DATA Romania, prefigurează că ambuteiajele din trafic vor fi eliminate graţie soluţiilor furnizate de inteligenţa artificială: „Eu cred că maşinile inteligente au cel mai mare potenţial să rezolve această problemă cu care ne confruntăm în fiecare zi. Prin intermediul tehnologiei 5G se vor putea crea infrastructuri smart, staţii în locuri foarte aglomerate, de exemplu pe semafoare sau pe clădiri. Noi lucrăm acum, în cadrul NTT DATA, la un astfel de proiect. Maşinile vor comunica între ele, dar şi cu infrastructura, pentru circulaţia fluidă a traficului. Suntem implicaţi în aceste proiecte şi în România, şi în Serbia, sunt proiecte recunoscute internaţional. E nevoie de lămuriri în anumite situaţii, de exemplu, cum ar putea comunica maşinile automate cu cele obişnuite? Primele astfel de maşini vor fi prezente în flotele taximetriştilor şi în transportul public, care ştim că are linii dedicate. Toate informaţiile pe care le avem acum despre maşini se vor schimba, pentru că va exista un concept care a prins contur în afară şi va începe să fie popular şi la noi, acela de car sharing, însemnând că mai mulţi oameni vor împărţi vehiculele între ei. Maşina va recunoaşte şoferul şi va acorda acestuia permisiunea de a folosi maşina temporar, pe un traseu prestabilit. Acest lucru înseamnă că nu va mai exista un proprietar al maşinii.”

Inteligenţa artificială şi infrastructura

Inteligenţa artificială poate sluji în nenumărate moduri infrastructura. În Germania, de exemplu, un start-up din Stuttgart, Vialytics, revoluţionează drumurile venind cu o soluţie furnizată de inteligenţa artificiala, graţie căreia se poate face un management efectiv al drumurilor. Astfel, dispozitive inteligente care însoţesc mijloacele de transport municipal detectează starea drumului şi evaluează, prin luarea de imagini şi analizarea vibraţiilor, situaţia reală, sprijinind municipalitatea să ia măsurile necesare unei mentenanţe potrivite.

  

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite