Cum funcţionează mantia invizibilităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mantia invizibilităţii este încă o iluzie pentru obiectele obişnuite
Mantia invizibilităţii este încă o iluzie pentru obiectele obişnuite

Săptămâna trecută oamenii de ştiinţă au anunţat o nouă generaţie a „mantiei de invizibilitate“. Pe cât de interesant ar suna, ea funcţionează doar pentru a ascunde microundele nu şi pentru a ascunde lucrurile vizibile de către ochiul uman. Cu toate acestea, sistemul este mai simplu decât pare.

Explicaţia tehnică a fost oferită de către autorul descoperirii, profesorul universitar David R. Smith, de la Universitatea Duke (Statele Unite ale Americii), într-un editorial din „The New York Times“.

El a comparat situaţia în cauză cu cea a magicienilor care se ascunde ochiului uman. „Totul are de-a face cu modul cum privim. Ochii noştri detectează modul cum lumina se loveşte de oameni sau obiecte şi interpretează. Putem să ne dăm seama din ce material e făcut ceva, doar după modul cum acţionează lumina. Metalul este opac, plasticul mai transparent. Creierul nostru transformă aceste semnale în imagini complexe despre universul înconjurător“, scrie Smith.

Microunde şi magicieni

Cum reuşesc magicienii să ne înşele privirea? Totul stă în distorsionarea luminii care circulă prin spaţiu. Lumina trebuie să facă ceea ce creierul nu crede posibil. De exemplu, magicienii folosesc o oglindă orientată într-o altă parte, iar creierul consideră că vede imaginea corectă, deşi este conştient că nu este normal. În acelaşi fel funcţionează şi iluzia levitaţiei, bazată pe modul cum cade lumina şi pe umbrele de lângă noi.

În cazul microundelor, fenomenul este mai puţin vizibil pentru oameni, deoarece noi nu vedem aşa ceva. Cercetătorii au schimbat traseul luminii cu ajutorul oglinzilor. „Am dezvoltat o mantie care face lumina să circule pe lângă un material, iar la final este interpretată ca şi cum ar trece direct prin obiect“, a explicat Smith.

Cu toate că materialele scrise despre această „,mantie“ au supranumit-o una a invizibilităţii, materialele clasice nu pot funcţiona în acest fel. De fapt, explică Smith, nu există niciun material în lume care să poată avea aceste proprietăţi. „Lumina are şi proprietăţi electrice, dar şi magnetice. Pentru a face-o să treacă pe lângă un obiect, ar trebui să sincronizăm aceste două componente şi să le facem să se unească la loc după «ocol»“, a explicat profesorul.

Vom avea mantie de invizibilitate şi pentru obiecte mari?

Dar la ce va putea folosi o mantie de invizibilitate pentru microunde? Ei bine, chiar dacă noi nu le putem vedea, aparatele le pot vedea. Gadgeturile noastre ar putea să fie influenţate. „Scannerele de la aeroporturi folosesc astfel de unde, iPad-urile, smartphone-urile le folosesc. Mantia ar putea fi folosită pentru a înlătura obstacolele din calea comunicaţiilor directe, dar şi pentru a ascunde unele urme“, a spus Smith.

Care sunt obstacolele pentru transferarea tehnologiei şi la obiectele vizibile? Ei bine, undele vizibile sunt de 10.000 de ori mai mici ca microundele, aşadar toate metamaterialele folosite pentru realizarea mantiei trebuie aduse la acest raport al dimensiunii. Viitorul nu este neapărat aproape, dar porţile s-au deschis către găsirea acelei tehnologii perfecte, care să facă lucrurile mai mari să dispară.

Știință



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite