Cum funcţionează costumul spaţial intelgient care ar putea salva vieţile astronauţilor cu ajutorul unui buton de tip “trimite-ma acasă”

Cum funcţionează costumul spaţial intelgient care ar putea salva 
vieţile astronauţilor cu ajutorul unui buton de tip “trimite-ma acasă”

Pentru oricine s-a uitat la filmul ”Gravity”, apărut acum patru ani, ce îi are în prim plan pe Sandra Bullock şi George Clooney, frica de rătăcire în spaţiu şi plutitul la infinit în gol poate provoca anumite sentimente neplăcute.

Ştiri pe aceeaşi temă

Câţiva oameni de ştiinţă de la Laboratorul Draper din Massachusetts, SUA, s-au gândit la o metodă de a împiedica o eventuală experienţă extrem de neplăcută care poate surveni în cazul astronauţilor. Pentru a aboli definitiv riscul de a te pierde în spaţiu pe vecie, cercetătorii au dezvoltat un sistem prin care costumul spaţial se va autolocaliza prin intermediul unor senzori.

Noile costume spaţiale îşi vor monitoriza singure locaţia atunci când astronautul iese la o plimbare în spaţiu, şi, prin apăsarea unui buton, se va activa un sistem de ”întoarcere acasă”. Astfel că, tehologia cu care costumul va veni dotat va şti să calculeze exact seria de manevre pe care ansamblul va trebui să le execute pentru a se întoarce în condiţii de siguranţă.

În condiţiile în care, în prezent, astronauţii care se regăsesc în pericol în spaţiu trebuie să navigheze manual pentru a reveni în condiţii de siguranţă la bordul capsulei sau a Staţiei Spaţiale Internaţionale, toată procedura nu este nici pe departe sigură. O sumedenie de condiţii şi de factori pot interveni şi pot pune în pericol viaţa astronauţilor. Tehnologia dezvoltată în Massachusetts poate fi implementată în viitorul apropiat, notează Space.com.

citeste totul despre: