Cum a ajuns o insulă aflată la 5.500 de kilometri de civilizaţie să fie un ”paradis” al gunoaielor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 18 tone de plastic au fost găsite pe plajele insulei Henderson, un atol aflat între Noua Zeelandă şi Peru, în oceanul Pacific.

Insula Henderson este complet izolată, având doar oceanul în jurul ei pe o rază de 5500 de kilometri, şi a fost introdusă în patrimoniul UNESCO în 1988, datorită biodiversităţii sale remarcabile şi a plajelor mari, neatinse de oameni.

Ai crede că o astfel de insulă este scutită de problemele cauzate de poluare şi de oameni, datorită izolării sale. În realitate, însă, poluarea cauzată de om pe insula Henderson atinge unul dintre cele mai mari niveluri din lume.

Locul în care este poziţionat atolul este o confluenţă a curenţilor oceanici, care aduc aici cantităţi imense de plastic aruncat în Pacific. În total, 38 de milioane de bucăţi de plastic se găsesc pe suprafaţa insulei, şi aproximativ 3500 li se alătură zilnic. 

Oamenii de ştiinţă avertizează că insula nu va putea fi salvată atât timp cât oamenii continuă să arunce gunoaie în ocean.

”Am găsit gunoaie de peste tot. Sticle şi cutii de depozitare, echipament de pescuit din Germania, Canada, Statele Unite, Chile, Argentina, Ecuador” spune Jennifer Lavers, o cercetătoare din Australia care a condus o expediţie de curăţare a insulei luna trecută, citată de DailyMail.

Imagine indisponibilă

FOTO via Jennifer Lavers

Henderson se află în centrul unui curent oceanic vast, circular, care merge în direcţia inversă acelor de ceasornic, coborând pe lângă coasta de est a Australiei şi urcând către coasta de vest a Americii de Sud.

Prima expediţie de curăţare a insulei a avut loc în 2015, când pe plaja sa estică au fost găsite 700 de obiecte de plastic pe metru pătrat. Problema a fost agravată şi de valuri, care au distrus mai mult de jumătate din gunoaie, lăsând în urmă particule de plastic aproape invizibile ochiului uman, care pot face însă rău faunei de pe insulă.

Efortul de curăţare al cercetătorilor pare însă să fie în van, deoarece, în timp ce aceştia au colectat 6 tone de plastic în ultima lor călătorie pe insulă, plajele curăţate de ei se umpleau din nou de gunoaiele venite din întreaga lume.

Lavers spune că aceasta este încă o dovadă a faptului că avem nevoie de restricţii mai puternice în privinţa plasticului de unică folosinţă. Ea plănuieşte încă două expediţii de curăţare a insulei, în 2020 şi 2021.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite